Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor za organizovani kriminal

Požarevac -- Danas će zvanično u Požarevcu početi upotreba Specijalnog zatvora za osuđene za organizovani kriminal.

Zatvor u okviru požarevačkog Kazneno-popravnog zavoda Zabela, ima najmoderniju elektronsku opremu za nazdor i obezbeđenje i može da primi 80 zatvorenika. U Zabeli je već nekoliko pripadnika raspuštene JSO, osuđenih na višegodišnje zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića.

"Pripadnici organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminala u svetu idu u zatvore prema vrsti krivičnih dela za koja su osuđeni, a ne po tome da li su pripadnici organizovanog kriminala", rekao je za list Danas direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović, povodom najave otvaranja specijalnog zatvora namenjen osuđenima za organizovan kriminal.

"Nema zatvora koji se zove specijalni, već su to zatvori s maksimalnim obezbeđenjem, a osnovni kriterijum za izdržavanje kazne je nepostojanje opasnosti od bekstva zatvorenika", rekao je Radovanović.

On navodi da je jedan od kriterijuma prema kojima se zatvori s maksimalnim obezbeđenjem razlikuju od ostalih u svetu primena ćelijskog sistema - jedan zatvorenik u ćeliji.

"U svetskim zatvorima postoje kule s naoružanim stražarima, automatsko zatvaranje vrata ćelija, struja u žici oko zatvora, ali i brojna straža koja stalno postrojava i prebrojava zatvorenike. Pošto je masu teško kontrolisati, kaznu u takvim zatvorima izdržava najviše 500 osuđenika", objasnio je Radovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.