Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatiranje svedoka protiv Haradinaja

Hag – Kosmetski Albanac Sadri Selca, koji je pred Haškim tribunalom trebalo da svedoči protiv jednog od nekadašnjih vođa Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja uhapšen je zbog nepoštovanja suda, saopštio je tribunal. Selca je optužen 7. novembra zbog toga što se 21. juna ove godine nije pojavio pred sudskim većem da svedoči o Haradinajevim zločinima, a za svoje odsustvo nije pružio valjan razlog. Optužnica protiv ovog svedoka objavljena je juče, pošto je on uhapšen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kako se podseća u saopštenju iz Haga, tokom celog procesa protiv Haradinaja i drugih optuženih za zločine protiv Srba, drugih nealbanaca, kao i Albanaca, tužilaštvo se žalilo da se svedocima preti zbog čega oni odustaju od svedočenja.

Pre Selce, za nepoštovanje suda već su optuženi Šefćet Kabaši i potencijalni svedok Avni Krasnići koji je uhapšen prošle nedelje i pred sudijama se kao optuženik pojavio u ponedeljak.

Kabaši, koji se u junu pojavio u sudnici, dao je svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim odbio da svedoči, rekao je pred sudijama da "zaštitne mere važe samo u sudnici", jer neki od svedoka sa suđenja bivšem lideru OVK Fatmiru Ljimaju, na kojem je i on svedočio, "nisu više živi". Tribunal je nedavno pravosnažno oslobodio Ljimaja krivice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima 1998. u logoru Lapušnik.

Ramuš Haradinaj, koji je bio i predsednik privremene vlade u Prištini, predao se tribunalu 9. marta 2005, a suđenje mu je počelo u martu ove godine. Tužilaštvo očekuje da će narednih dana završiti izvođenje dokaza, iako se suočava sa nedostatkom svedoka. Glavna tužiteljka Karla del Ponte nekoliko puta se žalila da se svedocima protiv Haradinaja preti i o tome je obavestila i Savet bezbednosti UN. Kako je izjavila prošle godine, ni Unmik ne sarađuje s tužilaštvom kako bi zaštitio svedoke. "Nije onako kako bi trebalo da bude. Zabrinuti smo jer Unmik nije spreman da nam pomaže", rekla je Del Ponteova za bečki "Standard", ocenjujući da Haradinaj ima međunarodnu podršku, što je "neprihvatljivo".

U međuvremenu, još jedan svedok odbio je da svedoči. Kako prenosi agencija Beta, zaštićeni svedok optužbe S-30 odbio je juče da iz Kanade, preko video veze, svedoči na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, uprkos obavezujućem nalogu koje su mu uručile kanadske vlasti u ime tribunala.

Predstavnik kanadskog tužilaštva Teodor Taks objasnio je da su kanadske vlasti svedoku uručile obavezujući nalog za svedočenje 8. novembra, ali da je on odmah rekao da mu se neće povinovati, što je kasnije ponovio.

Većina svedoka optužbe tokom suđenja je iskaze dala uz zaštitne mere, skrivenog lika i uz elektronski izmenjen glas.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.