Zašto lideri G20 likuju iza Trampovih leđa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2018, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto lideri G20 likuju iza Trampovih leđa?

U tekstu "Zašto lideri G20 likuju iza Trampovih leđa", američki magazin "Forin polisi" ukazuje na najnovija otkrića o odnosima američkog predsednika i Rusije, ocenjujući da će Tramp "na vrhovima prstiju hodati po političkim minama" na samitu u Argentini i izbegavati mnoštvo radoznalih stranih lidera, koji će se pitati koliko dugo on može da opstane na vlasti.

"Predsednik SAD Donald Tramp otputovao je u četvrtak u Argentinu kako bi prisustvovao samitu G20, forumu nastalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz američke slabosti, tokom možda najslabijeg trenutaka njegovog predsedavanja", piše američki magazin.

U tom smislu, ukazuje na "zapanjujući preokret" koji je "efikasno bacio na kolena" Trampa, kada je trebalo da se ukrca na helikopter, odnosno činjenicu da je njegov bivši advokat Majkl Koen priznao da je lagao Kongres o velikom projektu nekretnina u Moskvi, za koji je Tramp govorio da nije zainteresovan, u vreme kada je bio kandidat za predsednika 2016. godine.

S druge strane, ukazuje magazin, Koen je priznao da su on i Trampova organizacija "aktivno pokušavali da postignu dogovor" sa biznismenom Feliksom Saterom, rođenom u Rusiji, do mesec dana nakon što je Tramp dobio nominaciju republikanaca za izbore za predsednika, početkom maja 2016. godine.

"Tokom svih tih meseci, kandidat Tramp je govorio američkoj javnosti da nema poslovnih interesa u Rusiji", navodi "Forin polisi" ističući da je Koenovo priznanje ponovo otvorilo niz pitanja o odnosima Trampa sa Rusijom.

Ukazuje i da će Predstavnički dom SAD, koji će uskoro biti pod kontrolom demokrata, možda morati da ponovo ispita da li je Tramp lagao dok se kretao ka vrhu vlasti, što može biti prekršaj za pokretanje procesa opoziva, kao i da li je ometao pravdu nekim drugim postupcima.

Navodi i da bi Tramp mogao da bude osetljiv na optužbe da je lagao specijalnog savetnika Roberta Malera, koji istražuje odnose predsednika sa Rusijom, te ocenjuje da najnoviji događaji ugrožavaju Trampove izglede da bude ponovo izabran za predsednika SAD 2020. godine.

Sve to znači da će Tramp, navodi magazin, morati da se suoči i sa drugim stvarima, pored uobičajnih prisilnih osmeha i neprijatnih rukovanja, kada se bude sreo sa kolegama na samitu u Buenos Ajresu.

"On će takođe hodati na vrhovima prstiju kroz političke mine, i izbegavati mnoštvo radoznalih (a možda i likujućih) stranih lidera, koji će se bez sumnje pitati koliko može da potraje na vlasti", smatra "Forin polisi".

Podseća i da je Tramp bio primoran da zaobiđe sastanak saudijskim prestolonaslenikom Mohamedom bin Salmanom, kao i da je otkazao sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

"Forin polisi", međutim, navodi da američki predsednik nije bio sklon da preoštro reaguje na to što je Rusija zaplenila ukrajinske brodove, pre Koenovog priznanja.

Očigledno, ocenjuje magazin, da je Bela kuća shvatila da bi sastanak s Putinom, u vreme kada Trampa već optužuju da je blag prema ruskom predsedniku i kada je ponovo aktuelna istraga o Rusiji, predstavljao katastrofu po odnose s javnošću.

Prema predviđanju "Forin polisija", Tramp će se šepuriti na sednicama G20, ali neće moći da izbegne mnogo neprijatnih susreta.

U tom smislu, magazin pita šta će Tramp reći britanskoj premijerki Terezi Mej kada se olako odnosi prema dogovoru o Bregzitu, o kojem je ona pregovarala dve godine, kao i kako će zaobići saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, koji bi bar očekivao pozdrav zbog obećane investicije od 400 milijardi dolara.

Navodi i da je Bela kuća objavila da će Trampovi sastanci sa liderima Turske i Južne Koreje na samitu G20 biti svedeni na neformalne kratke susrete.

Jedini veliki susret, koji bi mogao da se dogodi je večera Trampa sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, predviđa "Forin polisi".

"Mislim da smo veoma blizu da nešto postignemo sa Kinom, ali nisam siguran da želim to da uradim", rekao je Tramp novinarima.

On možda ne želi to da uradi, ali sigurno želi da promeni naslove novina, zaključuje magazin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.