Zaštićeni svedok na suđenju Joci Amsterdamu

Izvor: Blic, 09.Sep.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštićeni svedok na suđenju Joci Amsterdamu

Beograd - Zoran Đorđević, bivši policajac, biće ključni svedok na suđenju Sretenu Jociću - Joci Amsterdamu (46) optuženom da je naručio ubistvo Gorana Marjanovića - Goksija Bombaša, i moći će da svedoči na sledećem ročištu 26. oktobra preko video linka iz Holandije.

Tužilac Zoran Đošić je na jučerašnjem suđenju održanom u posebnoj sudnici u Okružnom zatvoru predložio da Đorđević svedoči preko video linka iz bezbednosnih razloga. Optuženi Jocić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče tvrdio da je žrtva zavere holandske, nemačke i srpske policije i da je cilj kampanje koja se vodi protiv njega da ispadne da je Đorđevićevo svedočenje dovoljno da bude osuđen za ubistvo Marjanovića i njegove devojke Jelene Đorđević.

- Holanđani su poklonili opremu za prisluškivanje i praćenje i postupaju sa Srbijom kao sa trabantom. Oni tako ne rade čak ni sa Hrvatima. Rodoljub Milović iz UBPOK je glavni projektant Đorđevićevog svedočenja. Predložiću dokaze za Đorđevića, da znate s kim imate posla - rekao je ljutito Jocić.

Advokat Zdenko Tomanović, Jocićev branilac, naveo je da je neobično da se spominju bezbednosni razlozi za svedočenje Đorđevića preko video linka kada je on već davao izjave novinarima. On je dodao i da nije propisana komunikacija da holandski organi imejlom obaveštavaju nadležne u Srbiji da Đorđević može da svedoči preko video linka. Advokat Tomanović i njegov klijent zatim su zatražili da sud pre saslušanja ključnog svedoka nabavi zapisnik sa pregovora Đorđevića sa predstavnicima Holandije 15. juna 2009, zatim izveštaj o susretu Đorđevića sa predstavnicima Ambasade Holandije, gde je pregovarano da mu se oprosti više krivičnih dela. Oni su tražili zapisnik o razgovorima Đorđevića sa holandskim i srpskim policajcima iz 2006, zapisnik razgovoru Đorđevića sa holandskim tužiocem i izveštaj gde su opisani razgovori Đorđevića sa zvaničnicima MUP-a Srbije. Jocić i njegov branilac su zahtevali da sud pribavi zdravstveni i krivični dosije Đorđevića.

Jocić je tvrdio kako se protiv njega vodi kampanja poslednjih pet meseci i da se optužuje bez dokaza da je odgovoran za ubistvo Pukanića i Franića, a da je on predložio 70 svedoka koji to opovrgavaju. Predsedavajući sudija Mirjana Popović prekinula je Jocića upozorivši ga da ne govori o drugom postupku koji se vodi protiv njega i da sudnica nije mesto za propagandu. Ona je napomenula da se u postupku za ubistvo Marjanovića i njegove devojke Jelena Đorđević optuženi Jocić branio sa slobode.

Jocić i njegov advokat su juče protestovali što se suđenje održava u zatvorskoj sudnici.

Advokat Tomanović je naveo da je najbolja odbrana njegovog klijenta da javnost bude uključena, a da je ona uskraćena što je suđenje premešteno u zatvor i zatražio je da se postupak odloži. Sudsko veće je to odbilo, a sudija Mirjana Popović je obrazložila da je odluka da se suđenje tamo održi doneo predsednik Okružnog suda Siniša Važić po njenom predlogu iz bezbednosnih razloga. Nadležne službe su procenile da bi suđenjem u zatvorskoj sudnici svi eventualni rizici bili svedeni na najmanju moguću meru.

Jocić je optužen da je 1995. za ubistvo Gorana Marjanovića angažovao dvojicu policajaca Bojana Milosavljevića i Miodraga Prodanovića, koji su pravosnažno osuđeni na po 15 godina zatvora zbog tog ubistva.

Na suđenju je juče svedočio Milosavljević tvrdeći da nikada nije upoznao Jocića i da nikada nije sa njim kontaktirao. Na pitanje sudije Popovića da li je odlazio u vilu Branislava Trojanovića Trojketa u Ulici Augusta Cesarca, odgovorio je potvrdno. Naveo je da je bio pripadnik JSO i da je po naređenju tadašnjeg komandanta Franka Simatovića odlazio kod Trojanovića jer je on bio "donator JSO”. Dodao je da o tim kontaktima ne može više da priča ako ga BIA ne oslobodi čuvanja državne tajne. Naveo je da je sa Trojanovićem pričao kako se Goksi Bombaš sukobio sa Arkanovim obezbeđenjem. Na pitanje sudije da li je pričao sa Trojanovićem o Jociću, koji je takođe tamo dolazio, odgovorio je odrečno. On je navodio koga je sve viđao u vili pokojnog Trojanovića, ali su to sada sve pokojnici.

Juče je svedočio i Zoran Anđić navodeći da je ranije bio u zabludi kada je tvrdio da je Jocić umešan u ubistvo Marjanovića.

- Raspitivao sam se preko svojih veza i saznao da je Jocić bio u Bugarskoj kada je Marjanović ubijen - rekao je Anđić. On je tvrdio i da je pokojni Željko Ražnatović Arkan bio u sukobu sa Marjanovćem.

Supruga izbačena iz sudanice

Na suđenju Sretenu Jociću sa njegovom suprugom Verom Milosavljević došli su Isidora Bjelica, Marina Rajević-Savić, pevačica Tamara Nikezić i Divna Davidović. Pored njih je sedeo Dragan Hadži Antić, direktor "Politike” iz Miloševićevog vremena, koji je ranije izjavljivao da mu je Jocić prijatelj. Svi oni su pozdravili Jocića kada je ušao u sudnicu i povremeno zajedno komentarisali suđenje.

Sudija Mirjana Popović je udaljila Jocićevu suprugu iz sudnice, jer ona treba da svedoči na suđenju, ali svi drugi ostali su da sede do kraja.

Na pitanje zbog čega se pojavila u zgradi Okružnog zatvora, Isidora Bjelica kaže da "prikuplja materijal” za knjigu.

- Pišem knjigu o "najkontroverznijem srpskom biznismenu”. To je mi je veoma zanimljiva tema. Na Balkanu nema kontroverznije ličnosti od Sretena Jocića. Juče mi je bilo veoma zanimljivo da pratim deo suđenja - kaže Bjelica.

Marina Rajević-Savić, autor i voditelj nekada jedne od najgledanijih emisija "Dok anđeli spavaju”, kaže da je na suđenju bila "iz novinarske znatiželje”.

- Moja emisija se bavi ljudima. Inspiracija mi je čovek kao čovek, onakav kakav jeste. Bilo je veoma zanimljivo i uzbudljivo da pratim suđenje i zbog toga što je Jocićev advokat moj blizak prijatelj, pa sam išla i da bih čula njegovu sjajnu odbranu - kaže supruga bivšeg fudbalera Dušana Savića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.