Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žandarmerija pomilovana za haos u 'Pioniru'

Žandarmerija pomilovana za haos u 'Pioniru'

BEOGRAD - Vinovnici haosa koji je nastao na košarkaškoj utakmici Crvena zvezda - Partizan polovinom juna u hali 'Pionir', umnogome prouzrokovanog previše energičnom reakcijom Žandarmerije, ni tri meseca posle ovog događaja nisu optuženi.

Prema prispelim krivičnim prijavama, istraga će najverovatnije biti koncentrisana isključivo na čelnike Partizana i Zvezde i navijače. Protiv MUP-a i Žandarmerije, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je po mišljenju posetilaca umnogome isprovocirala masovnu tuču deset minuta pre kraja druge finalne utakmice plej-ofa, pre svega naredbom komandanta Žandarmerije Mileta Novakovića i njegovim pozivom na juriš prema navijačima, podneta je samo jedna krivična prijava, koja najverovatnije neće ni biti razmatrana.

Iako je incident na utakmici, kada se situacija maksimalno otela kontroli, mogao lako da završi i smrtonosnim ishodom, prijava će biti tretirana kao anonimna, jer su je podneli 'posetioci', a nijedan nije naveo ime i prezime, niti se potpisao.

Loše napisana prijava

- Posetioci košarkaške utakmice podneli su krivičnu prijavu protiv Žandarmerije kao pravnog lica, zbog ponašanja na ovom sportskom događaju, ali pravno lice ne može na ovakav način da bude odgovorno. U ovakvim slučajevima uvek snosi odgovornost fizičko lice - objasnio je zamenik tužioca Prvog opštinskog tužilaštva Darko Đurović.

U tuči koja je nastala kada je Žandarmerija krenula prema 'delijama' i u neredima posle utakmice, povređeno je devet policajaca i 18 navijača, a privedeno je 30 osoba na informativni razgovor.

MUP Srbije podneo je krivične prijave protiv funkcionera Košarkaškog kluba Crvena zvezda Igora Žeželja i Živorada Anđelkovića zbog nasilničkog ponašanja na utakmici Crvena Zvezda - Partizan.

- Zbog incidenta, tj. masovne tuče navijača sa policijom koja je nastala na ovoj utakmici podnet je predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv 14 navijača koji su bili ispred hale 'Pionir' zbog napada na službeno lice i ometanja u vršenju službene dužnosti. Saslušani su svi osumnjičeni. U toku je saslušanje devet policajaca, koji su tom prilikom povređeni, i prikupljanje dokaza o povredama - kaže za 'Blic' Đurović.

Pad kroz ogradu

Prema njegovim rečima, Košarkaški klub Crvena zvezda podneo je krivične prijave protiv Tomasa Bakovića, komesara za bezbednost KK Partizan, i Mlađana Šilobada, direktora KK Partizan. Za ove krivične prijave podnet je zahtev za prikupljanje obaveštenja za proveru navoda.

Nije podneta nijedna krivična prijava protiv navijača u hali, takođe nijedno službeno lice MUP-a ili žandarmerije nije prozvano na odgovornost.

Na TV snimku se, da podsetimo, jasno videlo da je Žandarmerija napadom navijače pritisnula uz zaštitnu ogradu, koja je pukla, a desetine ljudi je kroz tu pukotinu proletelo i palo sa visine od nekoliko metara na pod hale.

Nevena Erac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.