Zabrana korišćenja plastičnih kesa u prodavnicama  u Novom Sadu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana korišćenja plastičnih kesa u prodavnicama u Novom Sadu?

Članice i članovi Saveta za zaštitu životne sredine na današnjoj sednici razmatrali su Predlog odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga. Predlog je usvojen i biće poslat na dalje razmatranje i usvajanje. 

Polazeći od zakonskih okvira, a imajući u vidu da plastične kese posle upotrebe postaju komunalni otpad, vrlo često dospevaju u životnu sredinu i na dug vremenski period zagađuju životnu sredinu, predloženo je donošenje Odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga - rečeno je na sednici. Predlogom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa za isporuku roba na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada Novog Sada, osim biorazgradivih plastičnih kesa proizvedenih u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

Izuzetak od zabrane upotrebe plastičnih kesa je njihova primena za pakovanje proizvoda koji se pakuju u ambalažu i ambalažni materijal namenjen za taj proizvod i sa njim je u direktnom kontaktu.

Utvrđeno je da inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove, sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, odsek za zaštitu životne sredine, a propisane kazne za postupanje suprotno odredbama ove odluke, pre svega, treba da imaju preventivni karakter, odnosno da obezbede zaštitu životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Plastične kese biće uskoro zabranjene u Novom Sadu

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2019

NOVI SAD - Gradski Savjet za zaštitu životne sredine Novog Sada je na današnjoj sjednici utvrdio prijedlog odluke o zabrani upotrebe plastičnih kesa u ovom gradu i uputio ga nadležnim organima na dalje razmatranje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.