Za razvoj srpske nauke novi programi vredni 3,2 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za razvoj srpske nauke novi programi vredni 3,2 miliona evra

Fond za nauku Republike Srbije raspisaće do kraja novembra javni poziv za Program saradnje srpske nauke s dijasporom i Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije, saopštila je ta ustanova.

Program saradnje srpske nauke s dijasporom omogućiće naučno-istraživačkim organizacijama razvoj saradnje sa Srbima u inostranstvu i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore i podršku zajedničkim aktivnostima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra, za jednogodišnji period trajanja projekta, a ukupni budžet ovog programa iznosi 800.000 evra.

Poziv se otvara krajem novembra i trajaće do utroška sredstava, a mogu da konkurišu istraživači zaposleni u akreditovanim naučno-istraživačkim organizacijama, samostalno ili u timu.

Fond za nauku će do kraja novembra raspisati i poseban Program za razvoj projekata iz veštačke inteligencije, čiji je ukupan budžet 2.400.000 evra.

Maksimalan budžet za finansiranje jednog Projekta je 200.000 evra, a projekti traju do dve godine.

Fond za nauku je osnovan u martu ove godine kao državna organizacija koja pruža podršku naučno-istraživačkoj delatnosti.

U junu je raspisan prvi pilot program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata kojima će rukovoditi mladi doktori nauka.

Na Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), koji je prvi program za finansiranje novih naučnih projekata posle osam godina, prijavilo se više od 550 naučnih timova.

Planirano da se za ovaj program izdvoji šest miliona evra, do 200.000 evra po projektu, a zbog velikog interesovanja, Vlada Srbije razmatra povećanje kako bi se obuhvatio veći broj projekata.

Jedan od osnovnih ciljeva PROMIS-a jeste podizanje kapaciteta naših mladih istraživača i njihovo osnaživanje da samostalno pripremaju projekte, kako bi bili spremni za učestvovanje u većem Programu Ideje, čije se otvaranje očekuje u prvoj polovini 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.