Za likvidacije Srba u Osijeku - nisu znali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za likvidacije Srba u Osijeku - nisu znali

ZAGREB - Sva trojica svedoka saslušanih na današnjem nastavku suđenja Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženih za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine izjavili su da ne znaju za likvidacije Srba iz tog vremena.

Zamenik komandira Samostalne uskočke satnije (SUS) Branimir Peternel izjavio je da nema informacije o kaznenim delima koja su počinili pripadnici njegovog voda.

Dodao je i da je prvooptuženog Glavaša susreo svega dva puta, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da ne može da se seti koju je funkciju on tada vršio, ali je rekao da mu se čini da je bio u civilnom sektoru, nekoj vrsti gradske skupštine, na što je optuženi Glavaš uložio prigovor, demantirajući tu tvrdnju.

Prema rečima istog svedoka, SUS je bio neposredno podređen glavnoj komandi Vojne oblasti Osijek kojom je komandirao Karl Gorinšek, a dodao je i da od ostalih optuženih poznaje još samo četvrtooptuženu Gordanu Getoš Magdić, koja, kako je rekao, nije bila članica SUS-a.

Antolašić bio šef

Svedok Stjepan Antolašić, koji je u vreme izvršenja zločina bio šef Vojno-obavještajne službe za osječko područje, rekao je da ne zna ništa o likvidacijama koje se stavljaju na teret optuženima i da nije imao nikakva ovlašćenja nad SUS-om.

O okolnostima ubistva civila Milutina Kutlića govorio je njegov sused Krešimir Dorić, koji je posvedočio da su Kutlića nakratko posetila dvojica vojnika i da ga nakon te posete više nije vidio.

Dorić: Kutlić nestao

Dorić je ispričao i da mu se uveče istog dana Kutlićeva supruga rekla da joj se suprug ne javlja, a sutradan mu je rekla da je nestao i da je o tome obavestila policiju.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice suoptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

Glavaš naredio?

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu, a sva šestorica suoptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije, poznate i pod imenom "Branimirova osječka bojna".

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jedinice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svedoci ne znaju za likvidacije

Izvor: B92, 09.Dec.2008

Zagreb -- Trojica svedoka na suđenju Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženih za ratne zločine u Osijeku 1991. rekli su da ne znaju za likvidacije Srba iz tog vremena... Zamenik komandira Samostalne uskočke satnije (SUS) Branimir Peternel izjavio je da nema informacije o kaznenim delima koja su...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.