Za kupovinu diploma uzimali 15.000 evra

Izvor: Blic, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kupovinu diploma uzimali 15.000 evra

SMEDEREVO - Optužnica protiv aktera korupcionaške afere „indeks" na kragujevačkom Pravnom fakultetu je napisana i biće danas dostavljena Okružnom sudu u Smederevu, saznaje „Blic". Na njoj su imena 41 osobe, među kojima su 23 profesora Pravnog fakulteta, koji se terete za kupoprodaju ispita i diploma na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Okružno tužilaštvo u Smederevu je optužnicu sa više od 100 strana sastavilo deset dana nakon okončanja istrage. Među optuženima su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveto Purić, prodekan Božin Vlašković, bivša pomoćnica ministra prosvete i sporta Emilija Stanković, profesori Ivan Čukalović, Predrag Stojanović, Dragana Petrović, Dragan Bataveljić i Srđan Đorđević, šef Službe za studentska pitanja Zoran Simić i posrednik Saša Jovanović iz okoline Velike Plane.

Prema saznanjima „Blica", gotovo sve profesore optužnica teretiti za primanje mita, zloupotrebu službenog položaja, kao i različite oblike saučesništva u ovom korupcionaškom lancu. Prema podacima iz istrage, ispiti su plaćani oko 600 vera, dok je diploma Pravnog fakulteta koštala od 12.000 do 15.000 evra.

Dokazi o mitu na kragujevačkom Pravnom fakultetu počeli su da se prikupljaju prošle godine, posle ubacivanja smederevskog policajca kao navodnog studenta u redove korumpiranih.

Prva grupa osumnjičenih je uhapšena 20. februara ove godine i od tada je istraga proširivana više od deset puta. Poslednje proširenje bilo je 25. jula i njime je bilo obuhvaćeno pet profesora iz Beograda i Kragujevca i jedan kragujevački advokat. Među njima su profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić, osumnjičen za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, i Slobodan Panov, osumnjičen za primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Tokom istrage koju je vodio istražni sudija Predrag Lukić, a koja je okončana 6. avgusta, saslušano je i više desetina svedoka.

Optužnica će biti poslata i na oko 85 adresa okrivljenih i njihovih branilaca, a od dana uručenja, rok za prigovore je osam dana. Posle odlučivanja o eventualnim prigovorima, optužnica stupa na pravnu snagu.

Prvi zadatak Okružnog suda, nakon dobijanja optužnice, biće odlučivanje o pritvoru za šesnaest okrivljenih, među kojima je trinaest profesora koji su još uvek u istražnom zatvoru. Ta odluka moraće da bude doneta do ponedeljka.

Kako „Blic" saznaje, optužnicu će pred sudom zastupati zamenik okružnog javnog tužioca Zoran Antić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.