Vukovi upadaju u dvorišta na Staroj planini

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovi upadaju u dvorišta na Staroj planini

Na Staroj planini se populacija vukova namnožila do te mere da zveri u potrazi za hranom upadaju čak i u sela.
Tako su proteklih dana u najudaljenijem staroplaninskom selu Dojkinci u dvorištu kuće Dragana Đorđevića, oko devet učeve čopor vukova zaklao srnu koja je bežeći od zveri pokušala spas da nađe u samom selu.
Istoga dana meštani Dojkinaca videli su veoma blizu sela čopor od čak pet vukova, dok je u ataru sela Rsovci viđen čopor od čak 12 vukova.
Ovakvu najezdu vukova ne pamte ni najstariji žitelji staroplaninskih sela.
”Sve se odigralo munjevito i to oko devet sati uveče, kada većina stanovništva sela spava i selo je potpuno pusto. Čuo sam neverovatan lavež seoskih pasa. U tom momentu bio sam u poljskom veceu i kada sam izašao i krenuo ka kući video sam vuka kako beži iz dvorišta, dok je komšija preko puta, koji je takođe izašao da vidi šta se dešava, video dva vuka kako prolaze ulicom koja nam deli kuće. Nismo mogli da verujemo šta se desilo jer niko ne pamti da su vukovi ušli u samo selo”, kaže deda Dragan.
Neverovatna je sreća da niko od meštana, uglavnom ostarelih i onemoćalih ljudi, nije bio u tom momentu na ulici jer bi ga vukovi sigurno rastrgli.
”Ujutru kada sam ustao imao sam šta i da vidim. U delu dvorišta je bila glava srndaća i koža sa nogama i na sve strane dlake. Ostalo su sve pojeli. Neverovatno je da su vukovi upali u dvorište iako su sva svetla bila raspaljena. Istog dana viđena su čak pet vuka u čoporu pa pretpostavljamo da je to bio upravo taj čopor, a poznato je da srna spas od vukova ume da potraži i kod ljudi, odnosno u selima. Ipak, niko se ne seća ovakvog slučaja. Iskreno, sada smo i ja i supruga u strahu i čim padne mrak izbegavamo da napuštamo kuću, a strah se uvukao i među ostale meštane Dojkinaca ”, ističe on.
Pre samo mesec dana vukovi su u ataru sela Temska u mestu zvanom Bukovica u po bela dana zaklali čak 25 ovaca, a među lovcima i stočarima na Staroj planini kruže priče o tome da su se na našim prostorima pojavili vukovi sa Karpata, koji su dosta veći od naših i neuporedivo su krvoločniji.
Izvor: telegraf.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.