Vukčević najavio novosti u potrazi za Mladićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević najavio novosti u potrazi za Mladićem

BEOGRAD - Republički tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da u vezi sa potragom za haškim optuženikom Ratkom Mladićem "ima mnogo novosti", od kojih su neke doprle do javnosti, a neke nisu.

"Ima mnogo novosti, neke su doprle do javnosti, a neke ne. Nismo ni za trenutak stali u poslu", rekao je Vukčević za današnje "Večernje novosti".

Na pitanja da li neko pominje Radovana Karadžića kao obavezu Srbije, Vukčević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da je Karadžić je jedan od četiri haška optuženika koji se kriju. "Ukoliko ustanovimo da se krije u Srbiji, on onda jeste obaveza Srbije. A zasada nemamo nijedan dokaz da je on ovde."

O trgovini ljudskim organima

Vukčević je govoreći o navodima bivšem tužiteljke Karle del Ponte i tekstovima koji su objavljeni u štampi o trgovini ljudskim organima, rekao da je istražni sudija saslušao više od deset svedoka.

"Uputili smo dopise tužilaštvu Albanije, zatražili informacije od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Unmika. Vučemo organizovane i promišljene poteze, na tome rade svi nadležni organi - Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom, ministarstva pravde i spoljnih poslova i Tužilaštvo i Veće za ratne zločine. I pogledajte rezultate: izveštaj Hjuman rajts voča, reakcije pojedinih evropskih zvaničnika..."

Žalba na presudu Haradinaju, dobar signal Bramerca

Za Vukčevića žalba koju će njegov haški kolega Serž Bramerc uložiti na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, je put ka istini i dobar signal da se zločinom ne može neutralisati drugi zločin.

Vukčević je govoreći o susretu s novim glavnim tužiocem Haškog tribunala, Seržom Bramercom, republički tužilac za ratne zločine je naveo da su se prilikom prvog susreta njih dvojica veoma dobro razumeli.

"Njega ne zanima politika. On hoće rezultat i ima razumevanja za sve ono što se dešava na našim prostorima.

Interesovao se za sve što smo do sada uradili i bio je zadovoljan svime što je čuo i video", naveo je Vukčević i dodao da je Bramerc istakao koliko je važno da se preostala četiri haška begunca lociraju, uhapse i transferišu u Tribunal.

Upitan da li Bramerc i dalje tvrdi da Srbija mora da izruči sva četiri haška begunca, Vukčević je rekao da tvrdi.

"I to je rekao javno. A i ja sam vam rekao da je to zakonska obaveza ove države i put ka raščišćavanju sa prošlošću", rekao je Vukčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.