Vlada ne regauje na izveštaj SD-a

Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ne regauje na izveštaj SD-a

Srpsko "egzotično ostrvo"

Beograd -- Posle izveštaja Stejt departmenta da novac iz Srbije i dalje ide na Kipar, Vlada Srbije nije reagovala.

U izveštaju o pranju novca navodi se da se podaci raznih srpskih vladinih službi o uvozu sa Kipra razlikuju. Stav Stejt Departmenta je da su podaci o uvozu nepotpuni, zbog čega јe, tvrde, nemoguće pratiti tokove novca.

Stručnjaci smatraju da je izveštaj Stejt departmenta uopšten i da iz njega ne može ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se zaključi. Oni upozoravaju da mora da se istraži konkretna transakcija, da bi se došlo do podataka, a to je, kako kažu veoma skupo.

"Mnogo preciznije mora biti istraživanje, uključujući analizu konkretne transakcije, skupo je praviti te analize, komplikovano, skupo, svi se orijentišu na grube ocene. Gde ima više sive ekonomije, gde je velika korupcija, tradicionalno se u nalazima dobijaju loše ocene", kaže ekonomista i direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević.

Ekonomisti smatraju da bi vlada trebalo da demantuje sve navode izveštaja Stejt departmenta o prebacivanju novca na Kipar. Oni tvrde da je besmisleno da država pokušava da ospori deo izveštaja koji se odnosi na sivo tržište jer je, kako kažu, opšte poznato da u Srbiji siva ekonomija i dalje zauzima oko 30 odsto bruto društvenog proizvoda.

"Mislim da to nije pranje novca, ali nije moje da kažem. Država Srbija ima institucije koje su pravljene da bi mogle da reaguju na profesionalan način kada se pojave takve informacije. Od komisije za sprečavanje pranja novca do raznih službi bezbednosti koje brinu o finansijskim tokovima, oni bi mogli da kažu koliko tu zaista ima prljavog novca", kaže za B92 urednik magazina Ekonomist Miša Brkić.

U Ministarstvu finansija niko nije želeo da komentariše izveštaj Stejt Departmenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.