Vinogradarstvo neiskorišćena mogućnost Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2018, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinogradarstvo neiskorišćena mogućnost Srbije

Milioni novinskih redova i elaborata ispisani su sa tezom kako je poljoprivreda, jedna od razvojnih prilika Srbije, iskorišćena baš kao i svi delovi poljoprivrede i na njih oslonjena prerađivačka industrija. Izuzetak nije ni vinarstvo, tvrdi profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Branislav Vlahović.

"Primeri zemalja poput Francuske, Italije u Španije pokazuju koliko je vinarstvo značajna grana poljoprivrede", ističe prof. Vlahović i dodaje da Francuska od izvoza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vina zarađuje više od 8 milijardi dolara.

On ističe da je ta grana poljoprivrede značajna i u našoj zemlji, ali da nije zaživela u punom sjaju, a razlog vidi u činjenici da je ranije pod vinogradima bilo više od 100 hiljada hektara dok je sada samo 25 hiljada hektara.

"U Vojvodini je svega 5 hiljada hektara pod vinogradima, što znači da postoje potencijali za povećanje proizvodnje grožđa, odnosno vina, čime bismo zadovoljili sopstveno tržište ali i izvezli deo na svetsko", smatra Vlahović.

"Vinogradarstvo je značajan porodičan posao jer se u proizvodnji vina zapošljavaju svi članovi porodice, što je važno i za lokalnu zajednicu jer se stanovništvo zadržava na tom području", kaže Vlahović i dodaje da je ono značajno i sa stanovišta ukupnog izvoza.

"Kada je reč o našoj proizvodnji, ne možemo biti zadovoljni jer je ona poslednjih godina u opadanju, a samim tim opada i izvoz vina iz Srbije koji je trenutno oko 10 miliona litara", kaže Vlahović I dodaje da je pre nekoliko godina izvoz bio 20 miliona litara, te da ne opada samo količina već i sama vrednost izvezenog vina.

On smatra da je potrebno preduzeti mere za povećanje proizvodnje kako bi bili zadovoljeni domaći potencijali.

"Naravno da imamo dobre šanse za izvoz, međutim, potrebno je povesti računa o kvalitetu proizvoda ali i o željama potrošača na međunarodnom tržištu", zaključuje prof. Vlahović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.