Izvor: Blic, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštaci moraju da kažu kako je umrla mala Anja

Okružno tužilaštvo u Beogradu juče je poslalo zahtev u kome se traži od sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu da objasni sopstveno veštačenje o smrti trogodišnje Anje Grahovac, koja je umrla posle operacije katarakte.

U tužilaštvu su, kako „Blic" saznaje, nezadovoljni veštačenjem novosadskih lekara jer nisu postupili po prethodnom naređenju suda i utvrdili tačan uzrok i okolnosti smrti male Anje.

Zato su poslali zahtev sudu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novosadskim lekarima naredi da daju dodatna objašnjenja, kojima bi bile otklonjene sve nedoumice.

- U postojećem nalazu lekari su samo izneli spekulacije o mogućim uzrocima smrti, koje su kotradiktorne. To je, možda, interesantno predavanje za studente medicine, ali ne i za sud i tužilaštvo koji moraju da raspolažu činjenicama. Začuđujuće je da takva ustanova uradi takvo veštačenje. Zakon nalaže da se od njih zatraži objašnjenje, tako da sada imaju priliku za „popravni". Ako je ne iskoriste, neko drugi će morati da uradi veštačenje. Problem je i to što je nepotrebno izgubljeno vreme - kaže izvor „Blica" blizak istrazi.

Nezavisni stručnjaci Hajrija Mujović-Zornić iz Udruženja za medicinsko pravo i dr Milena Jauković, doskorašnji član Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, kojima je „Blic" pokazao nalaz novosadskih lekara, ocenili su da je u pitanju nepotpuno i kontradiktorno veštačenje.

Veštačenje, koje je pre dva dana stiglo u tužilaštvo, u suprotnosti je sa obdukcionim zapisnikom sa VMA kojim je utvrđeno da je mala Anja umrla usled nedostataka kiseonika. Novosadski veštaci tvrde da se ne zna tačan uzrok smrti.

S druge strane, oni navode četiri moguća „teorijska aspekta" smrti male Anje.

Veštačenje je i kontradiktorno, jer se u jednom od „teorijskih aspekata" navodi kao mogućnost da je devojčica umrla zbog greške anesteziologa, a zatim se na kraju izveštaja tvrdi da je nemoguće utvrditi lekarsku grešku.

Lekari sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu nisu želeli u razgovoru sa novinarima da se upuštaju u detalje njihovog nalaza o smrti male Anje.

- Tačan uzrok smrti se ne može uvek precizirati. Mi smo u nalazu rekli sve što smo zaključili i ne možemo da ga objavljujemo pre no što ga obrazložimo pred sudom - izjavio je za „Blic" dr Milan Simić iz Instituta za sudsku medicinu, koji je bio član tima novosadskih veštaka. On je samo napomenuo da se novosadski tim uporedo bavio i potencijalnom krivicom lekara, kao i uzrokom smrti.

Član tima dr Biljana Drašković, anesteziolog, izjavila je samo da njeno mišljenje o uzroku smrti male Anje stoji u nalazu.

Dr Milena Jauković, koju smo pitali za mišljenje o nalazu novosadskih lekara, kaže za „Blic" da u „medicini nije kao u matematici, da su dva i dva uvek četiri, ali uzrok smrti se uvek mora naći".

- Ovakvo veštačenje je maltretiranje za roditelje koji žele da znaju zašto im je dete umrlo. Svima je u interesu da se sazna istina. Ni osumnjičeni lekari ne moraju da čekaju u pritvoru potpuno veštačenje. Njima se mora dozvoliti da se brane sa slobode, jer se sigurno ne radi o ubistvu sa predumišljajem - kaže dr Jauković.

Mala Anja operisana je 21. maja ove godine od katarakte i nije se budila iz kome do smrti 4. juna. Istraga je pokrenuta protiv anesteziologa Stanoja Glišića, vođe hirurškog tima Božidara Ilića, koji je suvlasnik očne ordinacije „Ilić", servisera aparata za dovod kiseonika Milana Vasiljevića, i vlasnika klinike „Perfekta" Dejana Milutinovića, koji je ustupio prostorije ordinaciji „Ilić".

Advokat Veselin Cerović, branilac Dejana Milutinovića, kaže za „Blic" da je tražio da se njegov klijent pusti na slobodu.

- On nema nikakve veze sa tragedijom, sem što je ustupio prostorije za operaciju. Mala Anja nije bila njegov pacijent - kaže advokat Cerović.

Saslušani osumnjičeni i 20 svedoka

Tokom istrage saslušani su osumnjičeni i više od 20 svedoka i obavljeno je veštačenje aparata za dovod kiseonika, koji je korišćen tokom operacije. Utvrđeno je da je aparat bio ispravan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.