Vekarić: Počinje postupak za izručenje Ganića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Počinje postupak za izručenje Ganića

LONDON - Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme.

Na sudu u Londonu održano je novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju, a odlučeno je da se novi oretres održi 20. aprila. Član pravnog tima odbrane Ganića Damir Arnaut izjavio je za sarajevske medije da se danas raspravljalo o datumima za ekstradicijski proces, koji je započet.

"Mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo danas prvi put od Republike Srbije dobili zahtev za ekstradiciju", rekao je Arnaut i dodao da je sve što se nalazi u tom zahtevu Haški tribunal je već istražio i odbacio, odnosno, kako je rekao Arnaut, utvrdio da nema elemenata krivičnog dela niti odgovornosti".

Ganić ljut na britanski vladu

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić optužio je danas britansku vladu za politički motivisano ponašanje koje predstavlja podršku pristalicama Slobodana Miloševića, objavio je AP.

"Nisam srećan zbog odluke britanske vlade, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, da pokrenu taj proces. Čini se da britanska vlada dobrovoljno obavlja policijski posao za Miloševićev režim koji je još uvek, manje ili više, na određeni način aktivan", rekao je Ganić.

U izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" Ganić je rekao da je, kao i njegova porodica i odbrana, očekivao da će danas britansko ministarstvo unutrašnjih poslova uputiti sudu obaveštenje da srpski zahtev ne ispunjava uslove, nakon čega bi mogao slobodno i odmah da se vrati u BiH.

Prema njegovim rečima, Velikoj Britaniji nije upućen zvaničan zahtev BiH za njegovo izručenje BiH i to apsolutno nije potrebno.

"Ne može mene BiH da traži, jer ja nisam pobegao iz nje. Ja sam uhapšen u Londonu 1. marta, kada sam krenuo nazad u Bosnu, i van svake je pameti da mene sada Bosna traži da budem izručen. Ja sam tu uvek bio dostupan svim organima i biću, ali ovđe u Britaniji treba dokazati istinu", rekao je Ganić.

Ganićev branilac je istovremeno demantovao navode pojednih medija o tome da je odobren zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića. Postupak za ekstradiciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koji se smatra odgovornim za napad u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, mogao bi da potraje i nekolko meseci, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Postoji procedura koju sprovodi sud u Londonu u ovom postupku, koja se pre svega tiče provera navoda našeg zahteva, njegove proceduralne valjanosti i formalnosti. S druge strane, daje se mogućnost Ganićevoj odbrani da reaguje kroz određene prigovre i akte na naš zahtev. Daju se i određeni vremenski rokovi odbrani i ekstradicionom tužiocu, koji u ovom slučaju zastupa našu stranu da odgovori na eventualne prigovore odbrane", kazao je Vekarić radiju Beta-RFI.

On je kazao da je danas prvo ročište u nizu po ovom predmetu. Vekarić je naveo da u smislu političkih priča "postoji velika tenzija" u ovom slučaju, ali da Tužilaštvo ne želi time da se bavi.

"Mi smo u svakom trenutku otvoreni za dijalog sa našim kolegama iz Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan pravni okršaj argumenata i engleski sud će doneti odluku koju ćemo poštovati kakva god da bude", kazao je on.

"Kada sud odluči o tome (kome će izručiti Ganića), posle predmet eventualno ustupa ministru unutrašnjih poslova koji posle donosi konkretnu odluku o eventualnoj ekstradiciji Ejupa Ganića", rekao je Vekarić. Napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu dogodio se 1992. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.