Vekarić: Nema novih zahteva iz Haga

Izvor: Glas javnosti, 28.Nov.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Nema novih zahteva iz Haga

NOVI SAD - Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da za Srbiju nema novih zahteva ili uslova iz Haškog tribunala, nego postoje samo otvorena pitanja tehničke prirode, a to su mreža pomagača begunaca i predmeti koji se vode u našoj zemlji, regionu i u Hagu.

Napominjući da su ta tehnička pitanja naš problem, Vekarić je za novosadski Dnevnik istakao da je Srbija potpuno ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu i da zato očekujemo pozitivan izveštaj glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će 7. decembra biti predstavljen Savetu bezbednosti UN.

„Naša opredeljenost da pravda za žrtve bude zadovoljena svakako će biti sastavni deo Izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala“, rekao je Vekarić.

Povodom nedavno u Hrvatskoj donetog Zakona o ništavnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i JNA, on je ocenio da je „vrlo mudro što naši državni organi nisu na ovakav zakon odgovorili recipročnim merama“ i dodao da je i posle toga saradnja tužilaštava dveju država nastavljena veoma uspešno.

Govoreći o saradnji sa organima BiH u vezi s predmetima „Dobrovoljačka ulica“ i „Tuzlanska kolona“, koji se odnose na dva odvojena događaja - napada na kolone JNA i ubistva vojnika - Vekarić je rekao da je ove sedmice u Sarajevu sa predstavnicima Tužilaštva BiH usaglašen nacrt Protokola o saradnji koji će sprečiti paralelne istrage.

Taj dokument biće potpisan narednih dana u Briselu, istakao je Vekarić i dodao da će time biti stvoren zadovoljavajući pravni okvir za efikasnu razmenu dokaza i informacija i doprineti da se složeni predmeti kao što su „Dobrovoljačka“ i „Tuzlanska kolona“ što pre reše.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.