Vehabija Jašarević negirao krivicu

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabija Jašarević negirao krivicu

SARAJEVO - Vehabija Mevlid Jašarević negirao je pred Sudom BiH krivicu za teroristički napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu prošlog oktobra.

Jašarević se na suđenju pojavio obučen u tradicionalno vehabijsko odelo i nakon tri upozorenja sudije odbio je da ustane i iskaže poštovanje prema pravosudnim institucijama BiH.

Jašarević i njegovi pomagači u ovom terorističkom napadu, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, terete se da su pripadnici terorističke grupe organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << unutar vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

Cilj organizovanja ove grupe je da svojim delovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izrazi nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svetu, kao i da nasilno i terorističkim aktivnostima utiče na promenu položaja navedenih zajednica.

Tužilaštvo BiH ranije je najavilo da će odgovornost optuženih dokazivati iskazima 39 svedoka i stručnih veštaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Maksimalna zaprećena kazna za ovaj oblik terorizma iznosi 20 godina.

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko Ministarstvo pravde, koje je navelo da je optužnica podignuta pred sudom u Vašingtonu u 10 tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice nalaze se u pritvoru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.