Izvor: Blic, 12.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina misli da sudije nisu nezavisne

Većina misli da sudije nisu nezavisne

BEOGRAD - Skoro dve trećine anketiranih građana Srbije, tačnije 65,6 odsto, smatra da je sudstvo u Srbiji u većoj ili manjoj meri zavisno, dok je 25,4 odsto ispitanika suprotnog mišljenja - pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je od 4. do 9. decembra sproveo beogradski Centar za marketing istraživanja 'Marten Board International' (www.martenboard.co.yu), licencni partner 'British Market Research Bureau' iz Londona, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnji sa 'Blicom'. Istraživanje je obavljeno na slučajnom stratifikovanom uzorku od 595 ispitanika, punoletnih građana Srbije (bez Kosova i Metohije).

Jedan deo anketiranih, tačnije 7,1 odsto, nema jasno definisan stav po pitanju nezavisnosti sudstva. Najveći broj anketiranih građana, odnosno 34,8 odsto, smatra da su u srpskom sudstvu mito i korupcija prisutni u osrednjoj meri, ne više nego u drugim institucijama. Onih ispitanika koji dele mišljenje da u našem sudstvu ima mita i korupcije u velikoj ili veoma velikoj meri, ima 46 odsto, dok samo 9,5 odsto misli da u ovoj instituciji mito i korupcija nisu uopšte prisutni, ili su prisutni u maloj meri.

Da bi donošenje novih i boljih zakona obezbedilo da sudske presude budu pravedne i u skladu sa zakonom, smatra najveći broj naših građana, odnosno 40,8 odsto, dok je 34,1 odsto mišljenja da bi za to bilo potrebno smeniti kompromitovane sudije. Približno jedna trećina, ili 31,5 odsto anketiranih, smatra da je obezbeđivanje pune nezavisnosti u radu sudskih organa najefikasnije sredstvo za usklađivanje sudskih presuda sa zakonom, dok je 14 odsto anketiranih mišljenja da bi povećanje plata sudijama automatski dovelo do poboljšanja njihovog rada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.