Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS odbio žalbu Radomira Markovića

Beograd -- VSS je odbio žalbu bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića na rešenje kojim mu je pritvor produžen za dva meseca.

U današenjem saopštenju Vrhovnog suda podseća se da je Okružni sud u Beogradu ranije, zbog opasnosti od bekstva, doneo rešenje o produženju pritvora za još dva meseca protiv Markovića, Nenada Ilića i Nenada Bujoševića, optuženih zbog krivičnog dela ubistva.

Markoviću, Bujoševiću i Iliću se pred Okružnim sudom sudi za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali. Presuda u tom postupku je ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje. Trojica bivših pripadnika DB-a su u pritvoru po tom predmetu, pošto su ostali optuženi za Ibarsku magistralu u pritvoru po drugim predmetima u kojima su optuženi.

Okružni sud u Beogradu je 29. juna prošle godine osudio Markovića na 10 godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela, a Ilić i Bujošević osuđeni su na po 15 godina.

Marković: Arkan bio radnik DB-a

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Srbije Radomir Marković izjavio je da je jedan od osumnjičenih za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana bio bivši načelnik lozničke policije Vojislav Jekić, koji je ubijen u aprilu ove godine.

"Posle petooktobarskih promena Jekić je uspostavio kontakt sa koministrima MUP-a Srbije, pretpostavljam sa Božom Prelevićem, i tada je, kako bi skrenuo pažnju sa sebe, smislio priču o umešanosti RDB u trostruko ubistvo", rekao je Marković, svedočeći na sudjenju optuženima za trostruko ubistvo u "Interkontinentalu".

Prema navodima Markovića, Jekić je u prvobitnoj izjavi policiji prećutao bitne činjenice o ubistvu Ražnatovića, Milenka Mandića i Dragana Garića u "Interkontinentalu".

Marković je rekao i da je Jekić bio pobegao u BiH kada je policija saznala da je sve vreme bio u kontaktu sa osumnjičenima za ubistvo.

Marković je naveo i da mu je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević naložio da sve zainteresovane informiše o saznanjima u vezi sa ubistvom Ražnatovića, jer se pričalo o umešanosti njegovog sina Marka Miloševića u ubistvo.

Prema rečima Markovića, Ražnatović nije bio "registrovani saradnik RDB", ali je njihov odnos bio korektan i pun uvažavanja.

Marković je, istovremeno, negirao da je Andrija Drašković imao ikada veze sa RDB, kao i da ga je posećivao u Institutu za bezbednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.