VSS o presudi za ubistvo Đinđića

Izvor: B92, 03.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS o presudi za ubistvo Đinđića

Milorad Ulemek osuđen na 40 godina zatvora (FoNet, arhiv)

Beograd -- Javna sednica Posebnog odeljenja VSS o žalbama za prvostepenu presudu okrivljenima za ubistvo Zorana Đinđića biće održana od 8. do 23. septembra.

"Javna sednica Posebnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije, po žalbama na prvostepenu presudu Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, za ubistvo Đinđića, protiv Milorada Ulemeka Legije i drugih okrivljenih za udruživanje radi neprijateljske delatnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održaće se od 8. do 23. septembra", rekla je portparolka tog suda Vesna Dabić.

Prvostepena presuda za ubistvo premijera Đinđića izrečena je 23. maja 2007.

Bivši komandant JSO Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva premijera Đinđića, a kao neposredni izvršilac ubistva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici kriminalnog "zemunskog klana" Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić.

Na po 30 godina osuđeni su Dušan Krsmanović, Miloš Simović, Milan Jurišić, pripadnik JSO Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević. Bivši pripadnik JSO Saša Pejaković osuđen je na osam godina zatvora.

Radovanović: Očekujem potvrdu presude

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović očekuje da će Vrhovni sud Srbije na sednici zakazanoj za 8. septembar potvrditi prvostepenu presudu optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

"Pravosnažnost što pre"

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je od izuzetne važnosti da presuda okrivljenima za ubistvo Đinđića što pre bude pravosnažna i da se posle toga povede rasprava o političkoj pozadini atentata.

"Očekujem da će postupak biti pravosnažno okončan i da će počinioci biti upućeni na zasluženo izdržavanje kazne", rekao je Radisavljević.

On je dodao da će se o političkoj pozadini ubistva Đinđića razgovarati posle pravosnažne presude.

"Tužilaštvo očekuje da bude potvrđena prvostepena presuda i da najvažniji predmet srpskog pravosuđa dobija konačan sudski epilog", rekao je Radovanović.

On je izjavio da očekuje da će biti potvrđene izrečene kazne.

"Mislim da su to maksimalne kazne koje su dobili glavni akteri ovog zločina. Postoje žalbe odbrane, ali ne očekujem da one budu uvažene", rekao je Radovanović.

On je napomenuo da u pogledu maksimalnih kazni zatvora zakon predviđa mogućnost žalbe i u trećem stepenu.

"Očekujem da se suštinski ništa neće promeniti, s obzirom da su identifikovani i osuđeni svi počinioci zločina", rekao je Radovanović.

Srđa Popović: VSS bio efikasan

Beogradski advokat, pravni zastupnik porodice Đinđić, Srđa Popović, ocenio je danas da je Vrhovni sud Srbije bio vrlo efikasan u zakazivanju rasprave po žalbi na presude za ubistvo premijera Zorana Đinđića, i rekao da očekuje da će biti potvrđena krivica optuženih u prvostepenom postupku.

Komentarišući najavu Vrhovnog suda da će pred njegovim posebnim odeljenjem biti održana javna sednica po žalbama Milorada Ulemeka i ostalih optuženih od 8. do 23. septembra, Popović je agenciji Beta kazao da je njihova krivica u potpunosti dokazana u postupku vođenom

pred Specijalnim sudom u Beogradu.

"Nisam imao prilike da vidim njihove žalbe i ne znam na šta bi mogle da se odnose", kazao je on i dodao da se žalbe nisu mogle odnositi

"ni na šta bitno".

Najavu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da će posle pravosnažnosti presude biti otvorena rasprava o političkoj pozadini ubistva, Popović je primio s rezervom.

Popović je podsetio da je njemu i advokatu Radovoju Paunoviću 2005. rečeno da će postupak za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije od novembra 2001. godine biti otvoren čim daju završnu reč i okonča se prvostepeni postupak.

"Tražili smo proširenje optužnice, mislimo da je bilo mesta i vremena za to, ali smo prihvatili objašnjenje specijalnog tužioca.

Međutim, čim se postupak završio, Tužilaštvo je počelo da uzmiče", kazao je Popović i dodao da su posle toga pominjani razni rokovi, uključujući pravosnažnost presude i "sud istorije".

Prema njegovim rečima, posebno uznemirujuće je bilo otvaranje postupka protiv bivšeg beogradskog okružnog tužioca Radeta Terzića,

"čime je slučaj počeo da se zamagljuje".

"To je bio samo alibi da se javnosti predstavi da se nekakva tobožnja politička pozadina ubistva ispituje", ocenio je Popović.

Odbrana očekuje ukidanje presude

Zastupnici okrivljenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića očekuju da će Vrhovni sud Srbije u septembru ukinuti prvostepenu presudu za atentat, izjavio je danas advokat Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, drugooptuženog za ubistvo premijera.

"Ako budu radili kao profesionalci i ne dozvole bilo kakvim političkim opcijama da vrše pritisak, onda mirne savesti mogu očekivati da presuda bude ukinuta i vraćena na prvostepeni postupak. U suprotnom, nema predviđanja - gde se politika umeša, tu pravo prestaje", rekao je Vukasović agenciji Beta.

Vukasović najavljuje da će se odbrana žaliti ako VSS presudu proglasi pravosnažnom.

"Ići će se do boga oca za to, tu nema diskusije. Ide se na žalbe do konačnosti ovde, a ako se ovde ne završi kako treba, ide se preko granice zemlje", rekao je Vukasović i dodao da to znači da će se odbrana žaliti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VS o presudi za ubistvo Đinđića u septembru

Izvor: Mondo, 03.Jun.2008

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Srbije održaće od 8. do 23. septembra javnu sednicu po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, saopštio je Vrhovni sud Srbije.

Nastavak na Mondo...

Vrhovni sud Srbije o presudama za ubistvo Djindića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2008

Posebno odjeljenje Vrhovnog suda Srbije održat će  od 8. do 23. septembra javnu sjednicu po žalbama na prvostupanjsku  presudu za ubistvo premijere Zorana Djindjića, saopćio je Vrhovni sud Srbije. Vršilac dužnosti republičkog tužioca ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

O ubistvu Đinđića 8. septembra

Izvor: Politika, 03.Jun.2008

U žalbenom postupku Vrhovni sud može da potvrdi, preinači ili ukine prvostepenu odluku Specijalnog suda ..Javna sednica Posebnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije po žalbama na prvostepenu presudu Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu za ubistvo premijera Zorana Đinđića biće održana od...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.