Izvor: Politika, 25.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvodio ženu pritvorenika van vremena za posete

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija je na osnovu operativnih saznanja o zloupotrebama Bošnjakovića nekoliko meseci pratila njegov rad

Ministarstvo pravde potvrdilo je juče informacije našeg lista prema kojima je Uprava za izvršenje zavodskih sankcija suspendovala Dejana Bošnjakovića, šefa Posebne pritvorske jedinice beogradskog Okružnog zatvora. Protiv Bošnjakovića biće pokrenut disciplinski postupak, a najverovatnije i podneta krivična prijava zbog zloupotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << položaja. Bošnjaković je, podsetimo, suspendovan jer je mimo zakonskih propisa omogućio pritvorenicima pogodnosti koje se odnose na primanje poseta i paketa.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, istragom je utvrđeno da je suspendovani šef Posebne pritvorske jedinice, između ostalog, jednom od pritvorenika omogućio posete supruge van vremena predviđenog za posete i bez odobrenja sudije. Proverama i praćenjem Bošnjakovićevog rada utvrđeno je i da je omogućavao određene privilegije advokatu Zoranu Stojkoviću, inače bivšem ministru pravde koji trenutno brani jednog od okrivljenih, koji se nalazi u Posebnoj pritvorskoj jedinici beogradskog Okružnog zatvora u Ustaničkoj ulici.

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija je, podsetimo, na osnovu operativnih saznanja o zloupotrebama Bošnjakovića nekoliko meseci pratila njegov rad. Posle prikupljenih informacija i dokaza o zloupotrebama, nepoštovanju zakona i procedure, Uprava je naložila njegovu suspenziju.

Bošnjakovića je na mesto šefa Posebne pritvorske jedinice u novembru 2007. godine, umesto Željka Kovačevića, postavio Miroslav Micić, upravnik Okružnog zatvora u Beogradu.

– Uprava za izvršenje zavodskih sankcija od početka godine sprovodi pojačanu kontrolu zakonitosti u radu svih pripadnika uprave, okružnih zatvora i kazneno-popravnih zavoda. Primarni cilj je podizanje nivoa bezbednosti, na čemu su intenzivno angažovani radnici Odeljenja za nadzor, kao i radnici Odeljenja za bezbednost, koje je započelo rad krajem prošle godine – navodi se u jučerašnjem saopštenju Ministarstva pravde.

U Posebnoj pritvorskoj jedinici nalaze se okrivljeni za ratne zločine i članovi organizovanih kriminalnih grupa.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 26/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.