Ulemeku kredit dala Komercijalna banka

Izvor: Politika, 19.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemeku kredit dala Komercijalna banka

Deo kuće kupljen je na kredit dok je veći deo plaćen novcem – sumnjivog porekla

Milorad Ulemek Legija podigao je kredit za kupovinu kuće u naselju Filmski grad, u ulici Ilije Stojadinovića 87, kod Komercijalne banke, jer je u to vreme bio radnik po ugovoru o delu u Resoru državne bezbednosti MUP-a Srbije, na mestu komandanta Jedinice za specijalne operacije.

Ovaj kredit, kako „Politika” saznaje u izvorima upućenim u tok finansijske istrage, podignut >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je krajem 1998. godine, u vreme kada Ulemek nije bio stalno zaposlen i kada mu je plata iznosila oko 500 tadašnjih nemačkih maraka i otplaćen je vrlo brzo. Prema ovim izvorima, kredit „pokriva” samo deo vrednosti kuće, dok je veći deo i dalje plaćen novcem sumnjivog porekla.

„Najveći deo vrednosti kuće otplaćivan je 1999. godine i nadalje, odnosno u vreme kada je Ulemek, pored toga što je radio u MUP-u, počeo da se bavi i kriminalom. To znači da bi ova kuća ipak mogla da se nađe na meti Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom”, navode naši izvori, dodajući da je finansijska istraga i dalje najviše usmerena na poreklo ove nekretnine.

„Komercijalna banka je 1998. godine davala kredite onim građanima koji su ispunjavali uslove. Milorad Ulemek imao je veliku platu u MUP-u, a MUP je bio klijent banke. Komercijalna banka odobrila mu je kredit za izgradnju kuće jer je ispunjavao sve uslove, kao i drugi radnici MUP-a. On je redovno otplaćivao rate tog kredita, a sve ono što se desilo posle 1998. godine nema veze sa kreditom”, rekao je za „Politiku” nekadašnji visoki rukovodilac Komercijalne banke.

„Ulemek je, kao otac četvoro dece, dobio deo kvadrature od Državne bezbednosti. Deo novca za kuću dali su roditelji njegove supruge Aleksandre Ivanović, a za ostatak je podignut kredit. Ulemek i danas otplaćuje rate tog kredita”, tvrdi za „Politiku” njegov branilac Slobodan Milivojević.

Na suđenju za atentat na premijera Zorana Đinđića Ulemek je izjavio da je u penziji od 2001. godine, kada se povukao iz MUP-a i da njegova penzija odlazi u fond za brigu o porodicama poginulih i ranjenih pripadnika JSO. Tada je naveo da se izdržava od ušteđevine iz Legije stranaca i od „provizija u nekim poslovima”. Tokom trajanja procesa, pred sudom je izjavio da nema novca ni za plaćanje branioca, pa je tražio da mu advokat Milivojević bude dodeljen kao branilac po službenoj dužnosti.

„Ulemek se izdržava od prodaje svojih osam knjiga koje je napisao od 2004. godine od kada je u zatvoru, kao i od dobrovoljnih priloga koje mu šalju nekadašnji pripadnici Jedinice za specijalne operacije”, navodi advokat Milivojević, demantujući pisanje medija da njegov klijent poseduje tajne račune u Švajcarskoj i stan u Atini.

„Razgovarali smo o stupanju na snagu ovog zakona i on je rekao:’Ne znam šta mogu da mi uzmu. Dušu ne mogu’”, dodaje Milivojević.

Specijalno tužilaštvo i inspektori za finansijske istrage do sada nisu našli druge nekretnine koje se vode na Ulemekove ime, a pretpostavlja se da je novac sklonjen na sigurno još pre ubistva Đinđića. Prema Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, u toku je postupak u kome bi trebalo povezati tajne sefove i račune, koji se vode na takozvana treća lica, sa uplatama novca u vreme kada su pripadnici zemunske kriminalne grupe počinili otmice.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 20/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.