Izvor: Politika, 10.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemekovoj supruzi zabranjeno da proda kuću

Tužilaštvo ne pominje drugu Ulemekovu imovinu, kao što su računi u inostranstvu i stan u Atini, o čemu se ovih dana spekulisalo u javnosti

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala dostavilo je sudu zahtev za privremeno oduzimanje kuće Milorada Ulemeka Legije u Ulici Ilije Stojadinovića 87 u naselju Filmski grad. Aleksandri Ivanović, Ulemekovoj supruzi juče je uručeno rešenje specijalnog tužioca o zabrani otuđenja ove kuće.

Sud će, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako je objasnila Maja Kovačević, portparol Specijalnog suda, razmatrati samo zahtev tužioca za privremeno oduzimanje ove kuće. Tužilaštvo ne pominje drugu Ulemekovu imovinu, kao što su računi u inostranstvu i stan u Atini, o čemu se ovih dana spekulisalo u javnosti.

„Sud treba da zakaže ročište na kome će saslušati Ulemeka u prisustvu advokata, kao i Aleksandru Ivanović i njenog punomoćnika, a potom će biti doneta odluka o zahtevu. Tužilac Jovan Prijić koji će voditi postupak za oduzimanje imovine, smatra da je kuća stečena krivičnim delom otmice i da je plaćena novcem od otkupa Vuka Bajruševića” , rekla je Maja Kovačević.

U zahtevu se citiraju izjave svedoka saradnika i navodi iz izveštaja Penzijsko-invalidskog osiguranja”, rekla je Maja Kovačević. Svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Zoran Vukojević Vuk kao i optuženi Dušan Krsmanović u toku postupka protiv pripadnika „zemunskog klana” svedočili su da je od otmice Bajruševića ta grupa uzela otkup od 1,5 miliona nemačkih maraka, a da je Ulemek za sebe uzeo 500.000 maraka. Navodi se i izjava svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta da je Ulemek, kada je dobio novac, kupio vilu u Ulici Ilije Stojadinovića 87.

U narednih nekoliko dana biće zakazano ročište koje će voditi sudija Milimir Lukić, koji je bio predsednik veća u postupku protiv „zemunskog klana”. Sud će odlučiti da li će prihvatiti zahtev tužioca, kao i na koji način će mera oduzimanja biti primenjena, odnosno da li će Ulemekova porodica ostati u kući ili će kuća biti zapečaćena, a oni iseljeni.

Kako saznajemo, Ulemek je deo vile od 600 kvadrata u Filmskom gradu, koja se sastoji iz tri spojene kuće, kupio 1998. godine. Tada je kao radnik na ugovoru u MUP-u Srbije sa platom od oko 500 tadašnjih maraka, podigao kredit kod Komercijalne banke. Kasnije je pod okolnostima koje treba da rasvetli finansijska istraga, kupio drugu i treću trećinu ovog zdanja, pa je adaptacijom napravljena celina. Druga trećina kupljena je 2000. godine, kako se sumnja, posle otmice Bajruševića. Legijina kuća, kako saznajemo, nije uknjižena, a plac na kojem se nalazi vodi se kao – prazan.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 11/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.