Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemek i Jovanović po 40 za Đinđića

Beograd -- Prema napisanoj presudi, Ulemek i Jovanović dobili po 40 godina za ubistvo Zorana Đinđića.

Sudija Nata Mesarović danas je potpisala napisanu presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Tom presudom na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek i bivši pomoćnik komandanta te jedinice Zvezdan Jovanović.

Na po 35 godina osuđeni su Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milisavljević i Sretko Kalinić, na po 30 godina Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, a na osam godina Saša Pejaković.

Presuda je pisana pet i po meseci i ima 446 strana, što je čini jednom od najobimnijih presuda srpskog pravosuđa.

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević izjavila je za B92 da presuda sadrži analizu atentata, opis događaja koji su mu prethodili, ali i događaja koji su usledili. "Analizirane su uloge učesnika zločina, iskazi svedoka i mnogi drugi podaci", kaže Maja Kovačević.

Presuda daje odgovor i na pitanje zašto je ubijen premijer, kaže Maja Kovačević. "Utvrđeno je da je u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti države stvorena zavera s ciljem sticanja uticaja na nosioce vlasti, u najvišim državnim organima, i to tako što će atentatom na premijera i neke funkcionere i drugim aktima nasilja kod građana biti stvoreni nesigurnost i nemir", kaže Maja Kovačević.

Presuda je javna, ali nije pravosnažna, i biće prosleđena svim stranama u postupku. Kompletni spisi će, posle isteka roka za žalbe od 15 dana, biti predati Vrhovnom sudu, na drugostepeni postupak.

Suđenje je podsetimo počelo 24. decembra 2003. godine, posle ostavke sudije Marka Kljajvića suđenje je počelo od početka, a većem je predsedavala sudija Nata Mesarović.

Tokom suđenja odgovarano je ne brojna pitanja oko samog atantata, svega onoga što mu je prethodilo kao i onoga što je usledilo posle ubistva premijera. Jedno od najvažnijih bilo je zašto je ubijen prvi demokratski premijer Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.