Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemek i Berček za novo suđenje

Beograd -- Milorad Ulemek i Branko Berček tražili danas od velikog veća Vrhovnog suda Srbije da im ukine osuđujuću presudu.

"Mi samo tražimo pravo na fer i pošteno suđenje, koje će se obaviti bez medijskih pritisaka", navodi se u žalbama Ulemeka i Berčeka.

Ulemek je u obraćanju sudijama Vrhovnog suda ocenio da postoji "medijska histerija" koja prati suđenje za ubistvo Ivana Stambolića. "Bez obzira na medijsku histeriju koja je potpomognuta od nekih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << subjekata kojima je u interesu da bude doneta osuđujuća presuda, verujem da će se sudsko veće odupreti tome", naveo je bivši komandant "crvenih beretki".

On je rekao i da je tokom prvostepenog suđenja sudsko veće odbilo 96 predloga odbrane.

Ulemekov advokat Slobodan Milivojević osporio je u žalbi iskaz svedoka-saradnika Nenada Šarea, zapitavši da li je on uopšte doveo policiju na Frušku goru, gde je nađen Stambolićev leš.

Milivojević je prepričao i iskaz bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koji je u avgustu 2003. u iskazu pred istražnim sudijom koji je doputovao u Hag negirao da ima veze sa otmicom Stambolića i pokušajem ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

"Zemunski klan nije postojao dok sam ja bio predsednik, i sve što je kasnije nastalo je posledica dogovora od 5. oktobra", citirao je Milivojević iskaz Miloševića.

Drugostepenom presudom Vrhovnog suda, pored Ulemeka i Berčeka, na zatvorske kazne su osuđeni pripadnici rasformirane JSO Nenad Bujošević, na 35 godina, Leonid Milivojević i Dušan Maričić, na po 30 godina i Nenad Ilić, na 15 godina zatvora.

Maričić i Milivojević se nalaze na odsluženju kazne u zatvoru Zabela kod Požarevca.

Bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora, a nekadašnji zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović na dve godine zbog neprijavljivanja učinioca krivičnog dela.

Veliko veće u trećem stepenu, sastavljeno od sedam sudija, odlučuje i ocenjuje stanje od početka glavnog pretresa.

Sednica Vrhovnog suda biće nastavljena u ponedeljak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.