Izvor: Politika, 02.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena kapitalna dela Bože Ilića

U Sićevu, iz porodične kuće Dimitrija Kulića, nekadašnjeg profesora univerziteta, odnete slike, grafike i crteži neprocenjive vrednosti

Niš – Pre nekoliko dana u Sićevu, iz porodične kuće nekadašnjeg profesora Pravnog fakulteta Dimitrija Mite Kulića, koja je tokom noći obijena i opljačkana, odneta su umetnička dela neprocenjive i kapitalne vrednosti. Posle smrti, prof. Kulić ostavio je svojoj deci, sinu Novici, koji s majkom Smiljom živi u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gde i radi i koji često dolazi u Niš, i kćerki Bratislavi, porodičnu kuću i pravu malu, ali izuzetno vrednu kolekciju umetničkih dela – privatnu umetničku galeriju. Lopovi, za koje se pretpostavlja da su znali čega ima unutra, provalili su u kuću u Sićevu kroz prozore i pokupili i odneli najvrednije.

U kući u Sićevu zatečen je lom, ispričala je za „Politiku” Bratislava, kćerka prof. Kulića:

– Kada sam sa suprugom otvorila vrata i kada smo ušli, sve je bilo razbacano. Odmah smo pozvali policiju, koja je izvršila uviđaj i pri tom je napravljena lista ukradenih dela, najviše jednog od najpoznatijih srpskih slikara Bože Ilića, koji je bio veliki prijatelj moga oca. Imamo informacije da MUP intenzivno traga za lopovima, ali za sada još bezuspešno – rekla nam je Bratislava.

Vojin Kalezić, Bratislavin suprug, objasnio nam je koje su umetničke vrednosti odnete:

– Prvo moram da kažem da je skoro sve – većina slika u ulju ali i grafika – bilo u blindiranim ramovima. Pronašli smo sve ramove odbačene i prazne, što navodi na zaključak da je lopov, ili više njih, natenane i bez žurbe iz ramova neoštećena dela izvadio i odneo. To takođe govori da je pljačku izvršio neko ko se veoma dobro razume u vrednosti i kako se njima barata. Odneto je pored svega ostalog i kapitalno ulje na platnu Bože Ilića za koje se zna ne samo u Srbiji, već mnogo šire, „Borba petlova”, potom takođe ulja na platnu „Slika streljanog čoveka” i „Čovek skrštenih ruku”, dva ulja mrtve prirode i jedan pejzaž, i poslednje delo umetnika „Portret baba Lepke”. Ukradeno je i šest grafika i desetak crteža Bože Ilića i drugih umetnika – ispričao nam je Kalezić.

Porodica prof. Dimitrija Kulića sada ima jedino sačuvan video-zapis na kojem prof. Kulić i Boža Ilić objašnjavaju svako delo koje je doskora bilo u kolekciji u Sićevu. Sa snimka smo uspeli da „skinemo” deo vrednog što je ukradeno.

Ova pljačka nam je potvrđena i u Policijskoj upravi u Nišu, gde je odmah započeta i potraga za počiniocima i umetničkim delima koja su odnesena. Veruje se da su ulja, grafike i ostalo još u Srbiji i da nisu prokrijumčarena u inostranstvo.

T. Todorović

[objavljeno: 03/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.