Uhapšeno šestoro direktora preduzeća

Izvor: Blic, 12.Jan.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno šestoro direktora preduzeća

Šestoro saradnika Slaviše Purića, vlasnika "Inter Eksporta" koji je u pritvoru više od mesec dana, uhapšeno je juče zbog sumnje da su zloupotrebama u privatizaciji "Betonjerke" iz Aleksinca i PIK "Čačak" prisvojili više od tri i po miliona evra.

Lisice su stavljene Slobodanu Petrevskom (60), Zori Veselinović-Obradović (46), direktorima "Betonjerke" iz Aleksinca, Radomiru Jokiću (44), direktoru "Inter Eksporta" iz Beograda, Snježani Tanasković (48), finansijskoj direktorki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Inter eksporta" i "Slap grupe" iz Čačka, Zoranu Vukašinoviću (49), direktoru "Minel elipa", i Marku Jokiću (25), direktoru "Super slapa". Petrevski je uhapšen u svom stanu u Aleksincu, a ostali u Beogradu.

- Purić je 2007. godine na aukciji kupio 70 odsto akcija "Betonjerke" iz Aleksinca, dok je ostatak bio u vlasništvu Akcionog fonda i malih akcionara. Imovinu "Betonjerke" iz Aleksinca stavio je pod hipoteku da bi od banaka uzimao kredite. Bez ikakvog osnova, po njegovom nalogu, saradnici su tako dobijena skoro 230 miliona dinara prebacili na račun Purićeve firme "Inter Eksport" - kaže sagovornik "Blica" iz MUP Srbije.

On napominje da je Purić iste godine privatizovao i PIK "Čačak", i to sto odsto kapitala koji je otkupio hartijama od vrednosti. Preduzeće je prešlo u vlasništvo njegove "Slap grupe".

- Po osnovu fiktivnog ugovora o zajmu sa računa "Slap grupe" iz Čačka, Snježana Tanasković je na privatan račun Slobodana Petrevskog, inače direktora u "Betonjerki" iz Aleksinca, prebacila više od 121 milion dinara. Taj novac je Petrevski uplatio na račun Agencije za privatizaciju i kupio ''Elektroizgradnju'' iz Bajine Bašte - navodi sagovornik "Blica" iz policije.

Sagovornik podseća da je pre mesec i po dana Purić uhapšen, a tada je osumnjičen je za malverzacije u privatizaciji somborske "Betonjerke", čime je oštetio Akcijski fond i male akcionare za skoro 65 miliona dinara. I tu firmu je kao i "Betonjerku" iz Aleksinca kupio na aukciji, njenu imovinu stavio pod hipoteku na osnovu čega je uzimao kredite od banaka, a novac je prebacivan na račun njegovog preduzeća "Inter Eksporta".

- Purić je privatizovao desetak preduzeća u Srbiji i detaljno se ispituju sve njegove poslovne transakcije - napominje sagovornik "Blica" iz MUP-a.

Poslednjih meseci mediji su pisali o Puriću, njegovim poslovnim malverzacijama i sukobima sa radnicima preduzeća koja je, kako tvrde oni, nelegalno privatizovao.

Iz pritvora u pritvor

Radomir Jokić važi za najbližeg saradnika Slaviše Purića i prošle godine je dva puta hapšen s njim, i to zbog malverzacija u privatizaciji „Betonjerke" iz Sombora i nezakonitog vađenja peska. Snježana Tanasković je takođe uhapšena krajem novembra zbog malverzacija u privatizaciji somborske „Betonjerke". Oboje su pušteni iz pritvora pre nekoliko dana, ali su juče ponovo pritvoreni. Prema saznanjima „Blica", uhapšeni Marko Jokić, direktor „Super slapa" koji se tereti za potpisivanje fiktivnih ugovora, sin je Radomira Jokića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.