Uhapšena kriminalna grupa planirala ubistva u Beogradu

Izvor: Politika, Fonet, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena kriminalna grupa planirala ubistva u Beogradu

Grupa Darka Eleza imala čvrstu unutrašnju organizaciju i specifičan način komunikacije koji je podrazumevao korišćenje mobilnih telefona „specijala”, izjavio Ivica Dačić

Članovi jedne od najorganizovanijih međunarodnih kriminalnih grupa na čelu sa Darkom Elezom, koji su uhapšeni u sinhronizovanoj akciji policija Srbije i BiH, nameravali su da počine nekoliko likvidacija u Beogradu. To je sprečeno pravovremenim operativnim radom policije, koji je rezultirao prekjučerašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hapšenjem.

Ovo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj zajedno sa predstavnicima policije Republike Srpske, izjavio Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je naglasio da je uhapšeno 24 člana kriminalne grupe, 15 na teritoriji BiH i devet u Srbiji.

– Reč je o jednoj od najorganizovanijih kriminalnih grupa, sa čvrstom unutrašnjom organizacijom i specifičnim načinom komunikacije koji je podrazumevao korišćenje mobilnih telefona „specijala”. Oni su služili samo za određene akcije, posle obavljenog posla su vadili kartice i bacali. Ta grupa, koja je delovala u Srbiji, BiH i Hrvatskoj sumnjiči se za ubistva, ucene, razbojništva, krijumčarenje droge, trgovinu oružjem i kradenim vozilima, pranje novca – rekao je Dačić.

Operativni rad policije u cilju razbijanja ove kriminalne grupe započeo je, prema rečima Dačića, u decembru prošle godine. Akcija je intenzivirana u februaru ove godine, a u aprilu je počela i saradnja i razmena informacija sa Tužilaštvom i policijama u BiH.

– Od samog početka, u akciji je učestvovala i novoformirana Jedinica za finansijske istrage MUP-a Srbije. Podaci koje je ona prikupila biće značajni za oduzimanje imovine stečene organizovanim kriminalom, jer je ova grupa na taj način zaradila veliku sumu novca. Taj novac ulagali su u nekretnine, a između ostalog, kupljeno je pet stanova i kuća u Beogradu, dva stana u Novom Sadu, kao i 13 luksuznih automobila – naglasio je Dačić.

Milorad Veljović, direktor srpske policije, pojasnio je da je u Srbiji u toku pretprošle noći uhapšen još jedan član Elezove grupe. – Reč je o Aleksandru Lučiću, čime se broj uhapšenih u Srbiji popeo na devet članova – napomenuo je Veljović.

Uroš Pena, direktor policije Republike Srpske rekao je da je uhapšena grupa „opterećivala” policiju RS u poslednjih desetak godina.

– Istočno Sarajevo, gde im je bila „centrala”, pogodan je prostor za kriminalce iz regiona. Na tom području je od 1996. godine bilo 12 nerešenih ubistava. Nadam se da će hapšenjem Elezove grupe neka od ovih ubistava biti rešena, jer će iskazi pojedinih uhapšenih dovesti do novih hapšenja. Dovoljno je reći to da je identičan DNK nađen na mestu tri ubistva. Sigurno je da će i Tužilaštvo BiH, kako bi se rasvetlila mnoga krivična dela na području Istočnog Sarajeva, pojedinim osumnjičenim dati različite stepene povlašćenosti – napomenuo je Pena.

On je dodao da je prilikom hapšenja pretreseno 19 lokacija, kao i da je tom prilikom nađeno više telefona „specijala”, koje su članovi grupe koristili za izvođenje pojedinih akcija. Veoma je važno to što je ova zajednička akcija više policija i bezbednosnih agencija, koja je trajala šest meseci, ostala u tajnosti i što nijedna informacija nije „procurela”.

Dačić se složio sa izjavom Pene, ocenivši da je ova akcija „iznenadila članove kriminalne grupe”, što je dovelo do toga da se uhapse svi oni koji su bili planirani. On je dodao da će rad na slučaju biti nastavljen, jer postoje dodatne informacije o izvršenjima drugih krivičnih dela.

D. Vukosavljević

----------------------------------------------------

Ubistvo na Obilićevom vencu povezano sa hapšenjem

Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je da postoje određena saznanja da je i pokušaj ubistva u utorak uveče u garaži na Obilićevom vencu u Beogradu povezan sa hapšenjem grupe Darka Eleza, jer su pojedini članovi grupe na slobodi. Ipak, kako je napomenuo, policija ne isključuje mogućnost da je u ubistvo umešana i neka kriminalan grupa iz Crne Gore.

--------------------------------------------------

Imena uhapšenih u BiH

Na teritoriji Kantona Sarajevo uhapšeni su Bojan Cvijan, šef odeljenja za borbu protiv droge u SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu), Muhamed Ramić, Admir Hodžić, Davor Dabić, Blaško Furtula.

Na teritoriji Istočnog Sarajeva uhapšeni su Davor Mandić, Vladan Parađina, Vladimir Taušan, pripadnik Jedinice za podršku MUP-a Republike Srpske, Dragan Jevtović, Marko Božičković, Saša Vladičić, Marko Krajišnik, Branko Kržić, Srđan Krđić i Ljubiša Lalović, pripadnik granične policije u BiH.

Umesto imena Lalovića, naš list je juče nenamernom greškom pozivajući se na nezvanične izvore iz BiH, objavio ime Bojana Veselinovića. U toku prekjučerašnjeg dana, dok je trajala akcija policije, bilo je različitih informacija o broju uhapšenih kao i o njihovim imenima.

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.