Uhapšena grupa falsifikatora platnih kartica

Izvor: Politika, 15.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena grupa falsifikatora platnih kartica

Prevare i zloupotrebe počele sredinom prošle godine kada su „vođe posla” nabavile opremu za izradu falsifikovanih platnih kartica. – „Zaradili” više desetina miliona dinara

Policija je juče uhapsila 12 članova organizovane kriminalne grupe, zbog sumnje da su od prošle godine falsifikovali i zloupotrebljavali platne kartice u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i u zemljama Evropske unije, saopštio je MUP Srbije. Prema prvim procenama ova grupa je nezakonito zaradila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više desetina miliona dinara.

Akcija hapšenja izvedena je u saradnji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Policijske uprave Beograda, uz koordinaciju Specijalnog tužilaštva.

U saopštenju policije navedeno je da su organizatori ove kriminalne grupe Miladin Miladinović (46) iz Novog Sada, Goran Mustafić (26) i Nebojša Gršić (25) iz Subotice. Jedan od organizatora grupe, Goran Prskalo (38) iz Subotice, uhapšen je u martu ove godine i nalazi se u pritvoru u Subotici.

Uhapšeni članovi ove kriminalne grupe su Dejan Vukoslavović (29), Aleksandar Tojagić (28), Vladimir Babić, (28) i Zoran Šljivar (30), iz Sremske Kamenice, kao i Josip Petrović (43), Nina Petrović (19), Danijela Momčilović Prskalo (27) iz Subotice i Vladimir Gogić (33) iz Beograda.

Prevare i zloupotrebe ove grupe počele su sredinom prošle godine kada su Mustafić, Prskalo i Gršić nabavili opremu za izradu falsifikovanih platnih kartica i laptop računare u kojima se generišu podaci o validnim platnim karticama. Zatim su pomoću mašine za personalizaciju izrađivali „bliznakinje”.

Prema saznanjima policije, podatke o validnim platnim karticama uhapšeni su putem interneta najverovatnije dobijali od „kolega” u Bugarskoj. „Belu plastiku” i magnetne trake, na koju se nanose podaci o platnim karticama, osumnjičeni su nabavljali u Mađarskoj. Posle izrade, organizatori su pronalazili osobe koje su na razne načine zloupotrebljavale ovako napravljene kartice ili ih prodavale za 200 evra.

Mustafić je, prema navodima policije, razvio sopstvene kanale za distribuciju i zloupotrebu kartica. On je angažovao i nepoznate osobe iz inostranstva da na teritoriji zemalja zapadne Evrope pronalaze stanove za smeštaj robe koju je putem interneta kupovao falsifikovanim platnim karticama.

Članovi grupe su pronalazili prodajna mesta kod nas i u inostranstvu, na kojima su prodavci ili vlasnici, za određenu naknadu na svojim pos-terminalima koristili ove platne kartice. Tokom prošle godine, organizatori grupe su se dogovorili sa Miladinom Miladinovićem da angažuje što veći broj osoba za „posao”, kao i posrednike u angažovanju ljudi, njihovom nadzoru i skrivanju opreme za izradu „bliznakinja”.

Prema nalozima organizatora, tvrde u policiji, članovi grupe su zloupotrebu platnih kartica obavljali na dva načina. Prvo, na prodajnim mestima širom Srbije, kupovinom uglavnom skupe tehničke robe, zlata i satova, koje su preko svojih „kanala” prodavali ispod realne vrednosti. Drugo, provlačili su ih kroz pos-terminale „Poštanske štedionice” na poštama u Srbiji. Deo grupe je na pos-terminalima „provlačio” falsifikovane kartice i „skinute” iznose kao novčane uputnice slao Miladinu Miladinoviću, koji ih je uz falsifikovane lične karte, podizao u novosadskim poštama.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, posle čega će uz krivične prijave biti privedeni istražnom sudiji Specijalnog suda u Beogradu.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 16.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.