Uhapšena dva predsednika suda i sudija zbog primanja mita

Izvor: RTS, 14.Sep.2016, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena dva predsednika suda i sudija zbog primanja mita

Saradnjom Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšena su dva predsednika suda i jedan sudija zbog sumnje da su primali mito da bi osuđenima odložili kazne zatvora ili im omogućili da u potpunosti izbegnu odlazak u zatvor, saopšteno je večeras iz tog Tužilaštva.
Zbog sumnje da su primali mito i zloupotrebili službeni položaj uhapšeni su predsednik Višeg suda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Šapcu Gojko Lazarev, predsednik Osnovnog suda u Loznici Dragan Cvetinović i sudija Osnovnog suda u Loznici Olivera Lazarević, kao i jedno lice koje je učestvovalo u pomaganju da se izvrše ova krivična dela, navodi se u saopštenju.

Po nalogu tužilaštva njima će biti određeno zadržavanje do 48 sati.
"Osumnjičeni se terete da su izvestan vremenski period preko posrednika D. R. radili na pronalaženju rešenja da se bivšem carinskom službeniku D. D. iz Pančeva, koji je pravosnažnom presudom Višeg suda u Šapcu osuđen na sedam meseci zatvora, omogući ponavljanje krivičnog postupka. Za D. D. je raspisana potraga", navela je u pisanoj izjavi državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.
Povodom hapšenja oglasila se i ministarka pravde Nela Kuburović.
"Nikome nije prijatno da vidi da oni koji dele pravdu i staraju se o zakonitosti rada sudova, budu lišeni slobode zbog osnovane sumnje da su počinili teška krivična dela. Međutim, to je jasna poruka građanima da nema izuzetih od zakona, bez obzira na to koju funkciju neko obavljao", navela je Kuburovićeva.
Ističe da je zajedničkim radom Tužilaštva za organizovani kriminal i pripadnika službi bezbednosti i MUP-a država pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala. 
"Kada neko sa ovako važnom društvenom funkcijom, a zarad lične koristi zloupotrebi službeni položaj, to duboko uruši poverenje građana, ne samo u pravosuđe, već i u celu državu. Verujem da će nadležni državni organi efikasno postupati u ovakvim slučajevima, kako bi se u što kraćem roku došlo do pune istine, da bi oni za koje se dokaže da su radili mimo zakona, snosili posledice i odgovornost za dela koje su počinili", navela je ministarka pravde.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.