Izvor: Blic, 21.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen zbog prodaje srpskih kuća u Hrvatskoj

Uhapšen zbog prodaje srpskih kuća u Hrvatskoj

Vlasnik novosadske agencije za promet nekretnina MIS-NS Stevo Pavić (45) iz Futoga uhapšen je juče i zadržan u pritvoru zbog osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih dela prevare, saopštila je policija. Pavić se bavio prodajom srpske imovine u Hrvatskoj tamošnjoj državnoj Agenciji za promet nekretnina (APN). Međutim, prema svedočenju oštećenih vlasnika, oni od prodaje nisu dobili ni dinara.

Sedište agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << MIS-NS nalazilo se do pre nekoliko dana u jednom stanu u Radničkoj ulici u Novom Sadu, a čim su se pojavile prve žalbe prevarenih ljudi, agencija je zatvorena.

Pavić se tereti da je varao tako što je pravio lažna punomćja u kojima su punomoćnici bili Nevenka Perić iz Banjaluke i Kosa Vujaklija iz Vukovara, saopštava policija. Po saznanjima MUP, njih dve su prodavale nekretnine Srba u Hrvatskoj, podizale dobijen novac i uz prethodno uzetu svoju proviziju predavale ga osumnjičenom Paviću. Kako se dodaje u saopštenju, punomoćja su bila overena lažnim sudskim pečatom i falsifikovanim potpisom vlasnika nekretnina. APN je do sada otkupila oko osam hiljada srpskih kuća, međutim, precizan broj nekretnina u čijoj prodaji je posrednik bio Pavić nije preciziran.

Dvojica brutalno prevarenih Krajišnika Dragoslav Dupor i Desimir Drača posvedočila su za 'Blic', prilažući originalnu sudski overenu dokumentaciju, kako su njihove kuće na atraktivnim lokacijama na stotinak metara od mora u Gornjem Karinu, opština Obrovac, prodate a da oni nisu videli ni dinara. Novac od prodaje kuća u Hrvatskoj za obojicu Krajišnika bila je poslednja šansa da sa svojim porodicama zauvek ostave iza sebe izbeglički i podstanarski život u Srbiji.

Kada im pare nisu isplaćene, po dogovoru sa Stevom Pavićem odlaze u Hrvatsku i dobijaju dokumentaciju otkrivajući tako kako se odvijao lanac krađa i prevara hrvatskih Srba. Njihovi originali punomoćja nisu ni stigli u odeljenje APN u Zagrebu. Obojica su u ovdašnjim sudovima, čiji su lažni pečati stajali na ugovorima, dobili potvrde da je reč o falsifikatima.

- U APN su otišli samo krivotvoreni, ali sa istim datumom, 12. jul, kada sam potpisao original punomoćja. Najpre sa mojim potpisom i potpisom pokojne majke koja je umrla pre gotovo osam godina, i imao je navodno pečat Drugog suda. Potom punomoćje sa potpisom moja dva brata koja i danas žive u Rijeci. Navedeno je na falsifikatu da su izbeglice u Srbiji i da su dali punomoćje u Drugom sudu. Potom moje snaje i dece, a taj falsifikat napravljen je u Loznici. Ipak, najveći šok bilo je punomoćje koje je navodno potpisao Maksim Dupor, stric mog pokojnog oca koji je umro pre oko 70 godina, i čak ga ne pamtim. On je, po tom falsifikatu, dao punomoćje u Sopotu - priča Dragoslav Dupor, čija je kuća posredstvom MIS NS prodata za 38.000 evra umesto za deset hiljada više, a novac je u Hrvatskoj dat Kosi Vujakliji. Kuća od 160 kvadrata Desimira Drače umesto za 57.000 evra prodata je za deset hiljada evra manje, ali ni taj novac nije stigao do njega.

Dupor je u redakciju 'Blica' doneo originalnu sudsku dokumentaciju koja dokazuje njegovu priču. Kako kažu, obojici je Kosa Vujaklija pre nekoliko dana potvrdila da je novac predala Stevi Paviću. Ž. Jevtić - H. Dunđerov

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.