Uhapšen otmičar aviona, svi taoci oslobođeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2016, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen otmičar aviona, svi taoci oslobođeni

Kiparske vlasti uhapsile su otmičara aviona Edžiptera na aerodromu u Larnaki i svi taoci su oslobođeni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kipra na tviteru. Prethodno je saopšteno da je otmičar identifikovan kao Seif Eldin Mustafa. Avion tipa Erbas 320 broj MS181 otet je na redovnom letu od obalskog grada Aleksandrije do prestonice Kaira i sleteo je rano jutros na aerodrom u Larnaki. Prema navodima agencija, otmičar je zapretio pilotu da će aktivirati pojas sa eksplozivom i primorao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ga da sleti na Kipar.

Svi putnici aviona najpre su pušteni iz letelice, dok su u avionu ostali članovi posade i pet stranaca, saopštila je ranije aviokompanija "Idžipter".

Potom je pet osoba, koje na sebi uniforme, sišlo su iz letelice, javlja izveštač francuske agencije sa lica mesta.

Takođe, najmanje petoro ljudi je na neobičan način napustilo oteti avion, koji je jutros prinudno prizemljen na Kipru, javljaju agencije.

Troje uniformasinh osoba (osoblja aviona)  je trčeći sišlo niz stepenice, dok je jedna osoba iskočila kroz prozor kokpita.

U međuvremenu su agencije javile da je još jedna osoba uspela da napusti oteti avion iskočivši kroz prozor.

Napadač je na kraju, kako javlja Rojter iz aviona izašao podignutih ruku. AFP je javio da je svih sedam taoca izašlo iz aviona, a da je otmičar uhapšen.

Svetski mediji različito izveštavaju o broju oslobođenih putnika, pa tako "Skaj njuz" javlja da je, navodno, 20 putnika oslobođeno iz aviona, a prema TAS S-u, koji se poziva na kiparsku državnu televiziju, pušteno ih je oko 50, dok Rojters navodi da ih je oslobođeno između 30 i 40.

Egipatsko Ministarstvo za civilno vazduhoplovstvo saopštilo je da je u avionu bio 21 stranac, od kojih osam Amerikanaca, četiri Holandjana, dva Belgijanca i jedan Francuz. Aerodromske službe u Aleksandriji su navele da je bilo još četvoro stranaca - dva Grka i po jedan putnik iz Sirije i Italije.

Grupa pregovarača pokušava da uspostavi kontakt sa otmičarima, a kiparsko Ministarstvo pravde drži hitan sastanak zbog situacije sa otetim avionom, javlja Tas s.

Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo danas na Tviter nalogu da se otmičar aviona "Idžiptera" zove Seif Eldin Mustafa, prenose mediji, uz podsećanje da su ga egipatski državni mediji ranije identifikovali kao Ibrahima Samahu.

Mustafa je živio na Kipru do 1994. godine, prenosi Sajprus mejl, navodeći da on i njegova bivša žena, koja živi na Kipru, imaju četvoro dece.

Mediji su ranije danas javili da je on tražio da njegovoj ženi bude predato pismo koje je napisao, a u izveštaju kiparske policije se u njemu nalaze zahtevi za oslobađanje žena političkih zatvorenika u Egiptu, što nije zvanično potvrđeno.

Portparol kiparske policije je u izjavi za "Sajprus mejl" potvrdio da je pismo, koje je napisano na arapskom jeziku, uručeno otmičarevoj bivšoj ženi Marini staroj 51. godinu, koju je policija dovela na aerodrom.

U međuvremenu, Kipar je zatvorio aerodrom u Larnaki za saobraćaj, javlja AFP.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis izjavio je da današnja otmica egipatskog aviona koji je prinudno sleteo na aerodrom u Larnaki na Kipru, nema veze s terorizmom, javile su svetske agencije.

"Incident koji se dogodio nema veze s terorizmom", rekao je Anastasijadis i dodao da kiparske vlasti čine sve da putnici, koje je oslobodio otmičar, budu na sigurnom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otet putnički avion, sletio na Kipar

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2016

KAIRO- Putnički avion "Idžipter" koji je letio na liniji Aleksandrija-Kairo je otet, a posada je primorana da se uputi ka Kipru, saopštila je danas policija, prenosi Rojters...We are following reports that #MS181 has been hijacked. The aircraft has landed in Larnaca. https://t.co/ZAfjZmVBSJ pic.twitter.com/fNWiiaYZtQ..AP...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.