Uhapšen diler pesticida u Staroj Pazovi

Izvor: Blic, 18.Mar.2017, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen diler pesticida u Staroj Pazovi

Policija je u Staroj Pazovi zaplenila pesticide, među kojima i oni čiji promet nije dozvoljen u Srbiji i privela osobu koja se bavila njihovom prodajom, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ono pozdravlja "efektivnu reakciju policije u ovom slučaju, koja je usledila nedugo nakon prijave ovog udruženja da se kod te osobe nalazi dilersko mesto sa koga se, putem interneta, prodaju pesticidi, među njima i oni koji nisu dozvoljeni za promet u Srbiji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U saopštenju se navodi, da će zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina, protiv muškarca (28) biti podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

- Mi koji se bavimo zaštitom ptica grabljivica smo u više navrata primećivali oglase za prodaju pesticida koji je poznat po učestalom korišćenju kod nas i koji, jer sadrži opasnu aktivnu materiju karbofuran, masovno ubija zaštićene ptice grabljivice i sisare - rekla je biolog Milica Mišković koja u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica radi na projektu zaštite orla krstaša i suzbijanja zloupotrebe pesticida.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Vojvodine upozorio je da se pesticidi koji sadrže karbofuran iako su zabranjeni za legalni promet, još uvek mogu naći u zalihama i kod preprodavaca, koji ih švercuju sa Istoka.

- Nemerljive štete na populacijama zaštićenih vrsta, naročito orla belorepana, čiji smo svedoci bili prethodnih godina, mogu da se spreče samo sistematskim otkrivanjem i procesuiranjem ilegalne prodaje pesticida. Ipak, apelujemo i na poljoprivrednike da nikako ne kupuju pesticide na crnom tržištu, jer se među njima nalaze i oni čija je upotreba zabranjena u Srbiji - naveo je ornitolog u tom zavodu Marko Tucakov.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

AKCIJA POLICIJE KOD STARE PAZOVE: Zaplenjeni opasni pesticidi koji ubijaju zaštićene ptice grabljivi

Izvor: Kurir, 18.Mar.2017

...Ono pozdravlja "efektivnu reakciju policije u ovom slučaju, koja je usledila nedugo nakon prijave ovog udruženja da se kod te osobe nalazi dilersko mesto sa koga se, putem interneta, prodaju pesticidi, medju njima i oni koji nisu dozvoljeni za promet u Srbiji"..U saopštenju se navodi, da će zbog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.