Izvor: Blic, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zatvor zbog rasne mržnje

U zatvor zbog rasne mržnje

NIŠ - Dušan Đorđević (22) iz Niša osuđen je u Okružnom sudu na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Sud je utvrdio da je Đorđević 1. maja 2004. godine više puta šutnuo Esmu Jusufović i njenog maloletnog sina kada ih je sreo na ulici. Oglašen je krivim i zato što je na niškom keju Milanu Sinanoviću, takođe romske nacionalnosti, šutnuo ručna kolica, a onda je, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ga je Milan upitao zbog čega je to učinio, na njega potegao nož.

Iste večeri Đorđević je u centru Niša ponovo susreo Esmu Jusufović u društvu poznanika Zorana Šabanovića. Prvo ih je pitao šta rade u Nišu i zapretio im da će ih vratiti u Indiju, a onda se sa Šabanovićem potukao, a Esmi je udario nekoliko šamara.

Sud je, takođe, utvrdio da je Đorđević 20. jula 2003. godine nakon žurke na niškom Pravnom fakultetu u čast atletičara iz više zemalja, na kombiju koji je dovezao albanske sportiste ispisao više uvredljivih grafita, poput 'Umrite, Šiptari', 'Srbija Srbima' i kukaste krstove. Kako se navodi u obrazloženju presude, nešto slično je ponovio 30. aprila 2004. godine kada je sa maloletnim N.R. na zidu OŠ 'Vuk Karadžić', koju uglavnom pohađaju učenici romske nacionalnosti, napisao 'Ova škola goreće kao džamija', 'Ni murija vam nije dovoljna - skinheds'.

Na glavnom pretresu Đorđević se branio da ova dela nisu bila motivisana rasnom, verskom ili nacionalnom mržnjom, već da je bio napadnut, odnosno da je tako reagovao da bi se osvetio zbog svađe sa svojim žrtvama.

B. Janačković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.