U smrt zbog dobacivanja devojci

Izvor: Politika, 03.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U smrt zbog dobacivanja devojci

Dvojica mrtva i trojica ranjena u tuči dve grupe mladića ispred beogradske kafane „Žuta greda”

Marko Živojinović (20) i Marko Milanov (21) izbodeni su na smrt, Nikola D. (19) teško je povređen, a A. L. (22) i M. B. (25) lakše su ozleđeni u tuči dve grupe mladića koja se dogodila juče ujutro oko 4.20 časova ispred kafane „Žuta greda” u Ulici generala Horvatovića 55 na beogradskoj Čuburi. Lekari Hitne pomoći, koji su za kratko vreme stigli pred kafanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogli su samo da konstatuju smrt Živojinovića, ali su do Urgentnog centra uspeli da prevezu Milanova i Nikolu D. Zbog teških telesnih povreda, uboda u grudni koš i stomak Milanov je odmah po prijemu na odeljenje reanimacije preminuo, Nikola je operisan i nalazi se van životne opasnosti.

Nesreći je prethodila rasprava oko devojke, koja se nalazila u društvu u kojoj su bila još tri mladića i njena prijateljica.

– Spavala sam u kući kraj lokala, ali me je probudila vriska i gungula. Kada sam izašla već je sve bilo gotovo. Šanker koji radi u noćnoj smeni mi je ispričao šta je prethodilo ovoj tragediji. Prva grupa mladića, njih osmorica, stigla je u kafanu negde oko pola četiri. Seli su za sto ispod televizora, blizu ulaza. Koliko znam oni su proslavljali punoletstvo jednog od njih i stigli su iz provoda. Kod nas su došli da jedu. Naručili su ćevape i pivo. Desetak minuta kasnije u restoran su ušli trojica mladića i dve devojke. Seli su za sto blizu šanka. Jedan od momaka iz veće grupe pozdravio je jednu devojčicu, koju je izgleda znao odranije. Na to je reagovao mladić za stolom za kojim su sedele i devojke, pitanjem: „Šta ti imaš da pozdravljaš moju devojku?” – priča nam uplakana Zorica Pantelić, vlasnica restorana „Žuta greda”.

Mladići su se posle toga, prema rečima vlasnice, nakratko umirili, a grupa u kojoj su bile devojke odlučila je da ode, da ne bi pravila gužvu. Kod izlaza iz restorana, izgleda da je im je neko iz veće grupe nešto dobacio. Došlo je do koškanja, ali su se svi udaljili iz lokala.

– Odmah po izlasku začula se vriska devojaka, pa je šanker istrčao i video mladića kako krvari. Vratio se i pozvao policiju i Hitnu pomoć. Policajac, koji je bio u Južnom bulevaru, dotrčao je za minut i uspeo da ih razdvoji, ali je jedan od momaka već bio mrtav. Kako su mi rekli, mladić iz veće grupe, kada je video da mu druga ubadaju nožem, skočio je da ga brani, pa je i on povređen – dodala je Zorica Pantelić.

Prema rečima očevidaca, momci u čijem društvu su bile devojke, kod sebe su imali noževe sa dugim sečivima. Oružje su posle tragedije odbacili. Jedan nož je pronađen u dvorištu preko puta kafane, a drugi nešto niže niz ulicu.

Policija je nepovređene učesnike tuče zadržala u kafani, dok su ostali prevezeni u Urgentni centar.

– Ovi koji su ostali u kafani nisu odmah znali da im je drug preminuo. Mladić, dečijeg lica, koji je inače slavio rođendan ridao je i udarao glavom u zid ponavljajući: „Kako ću da živim ako umre, šta će mi život, šta mi je uopšte trebalo da slavim rođendan?” – priča nam Pantelićeva.

Na mesto nesreće stigle su tri ekipe Hitne pomoći, posle poziva koji je prijavljen kao tuča.

– Poziv je stigao u četiri sata i 29 minuta. Lekari su po dolasku već zatekli mrtvog mladića, dok su dve osobe bile teško povređene. Ozleđeni su odmah prevezeni u Urgentni centar, ali je desetak minuta posle ove intervencije usledio poziv za naše ekipe i to od policije iz Vračara. Lekari su ponovo izašli na teren i u Urgentni centar prevezli još dva mladića sa lakšim povredama, a treći je bio vidno istraumiran, pa je njemu ukazana pomoć kod restorana gde se sve dogodilo – rekla nam je Nada Macura, pi-ar Hitne pomoći.

Pomoć unesrećenim mladim ljudima ukazana je u Urgentnom centru. Na žalost jedan od njih, Marko Milanov, zbog fatalnih uboda u stomak i grudi odmah po prijemu na odeljenje reanimacije je preminuo.

– Teško povređeni Nikola D. je zbog posekotina grudnog koša, trbuha i oštećenja jetre operisan. Hirurški zahvat je radio najbolji tim lekara, koji inače radi transplantacije jetre, a lekari se nadaju brzom oporavku. U ustanovu su primljeni i A. L. koji ima kontuzije poglavine i nagnječenje grudnog koša, kao i M. B. koji ima takođe povrede glave, grudnog koša i lica, ali su njihove povrede lakše – objasnio je Drago Jovanović, portparol Urgentnog centra.

Prema izjavi Vlastimira Vulikića, zamenika načelnika odeljenja za krvne i seksualne delikte, policija je identifikovala učesnike tuče, kao i one koji su kod sebe imali noževe.

Branka Vasiljević

[objavljeno: 04/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.