U poslednji čas isplivale iz „juga“ koji je tonuo

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U poslednji čas isplivale iz „juga“ koji je tonuo

Nova Varoš - Hladno Zlatarsko jezero kod Kokinog Broda zamalo da prekjuče povuče na dno dve novovaroške profesorke, koje su po klizavom putu, prekrivenom prvim snegom, sletele “jugom” u deset metara duboku vodu i samo zahvaljujući prisebnosti, uspele da izađu iz automobila koji je tonuo i otplivaju na obalu.

Za Ivanu Đajić (31), profesorku geografije, i Snežanu Jadžić, (40) nastavnicu biologije, to je trebalo da bude sasvim običan radni dan. Kao i svakog ponedeljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i srede, one su Ivaninim automobilom iz Nove Varoši, gde žive, oko osam sati ujutro krenule na posao u oko 30 kilometara udaljenu seosku školu "Gojko Drulović” u Radoinji. Petnaestak minuta kasnije usledila je drama kakva se ne pamti u novovaroškom kraju.

- Mada sam vozila polako, oko 40 na sat, odmah na izlasku iz nepregledne krivine, u mestu Matijevića Kosa, auto je zaplesao na kolovozu vlažnom od prvog snega. Pokušala sam da zadržim kontrolu nad vozilom, ali smo se našle nad ambisom i krenule niz strminu dugu oko 70 metara. Na tom delu magistrale nema zaštitne ograde i proširenja kraj puta - priča Ivana i dodaje: "Sam bog i sveta Petka pomogli su nam da sačuvamo prisebnost i da se bez najmanje ogrebotine, žive i zdrave, vratimo porodicama. Ubuduće 27.oktobar slavićemo kao drugi rođendan.”

Nekoliko sekundi kasnije auto je udario u površinu vode i počeo da tone u jezero, koje je na tom mestu duboko oko deset metara.

- Leteći niz strminu, "jugo” se prevrnuo i točkovima uleteo u vodu. Ni sama ne znam kako, uspela sam da sačuvam prisebnost i da u tih nekoliko sekundi, pre udarca u vodu, odvežem pojas i otvorim prozor na vratima - pričala je juče Ivana u porodičnom domu u naselju Zebinovac prijateljima i rođacima koji su došli da je obiđu i uvere se, kako kažu, „u pravo čudo”. Ivana, u četvrtom mesecu trudnoće, majka je devetnaestomesečne Emilije, dok je Snežana majka dva dečaka, petogodišnjeg Andrije i godinu dana starijeg Veljka.

Dok je automobil još plutao na vodi, Ivana je, kaže, uspela da se izvuče iz automobila kroz prozor, a Snežana da otvori vrata i sa svojom koleginicom da zapliva ka obali.

- Hrabrile smo jedna drugu i govorile da moramo doplivati do obale. Bila sam u zimskoj garderobi, a kaput natopljen vodom vukao me je na dno. U tim trenutcima hladnoću nisam osećala,već mi je samo bilo važno da se obe žive vratimo porodicama i deci - kaže Snežana.

Nakon desetominutne borbe sa hladnom vodom jezera, Ivana i Snežana uspele su da se domognu obale. Tek tada su se osvrnule i videle da je automobi potonuo.

Nesebični kamiondžija

- Onako promrzle i mokre, hvatajući se za šiblje, izašle smo na obalu. Pošto nismo mogle da se popenjemo uz strminu do magistrale, krenule smo obalom ka Kokinom Brodu. Nakon dvadesetak metara, rešila sam da krenem uz strminu i uz Snežaninu pomoć, koja me je gurala rukama, uspela sam da izađem na kolovoz i zaustavim kamion. Vozač kamiona, kome nažalost nisam saznala ime, smestio me u zagrejanu kabinu, a zatim konopcom uz liticu na kolovoz izvukao i Snežanu - kaže Ivana.

Putari skinuli ogradu

Nesreća se dogodila na delu magistrale ka moru, od Nove Varoši do Kokinog Broda, čija je rekonstrukcija završena pre desetak dana.Saobraćajna policija nedavno je zatražali da se što pre vrati zaštitna ograda na delu magistrale obalom Zlatarskog jezera, koju su putari uklonili tokom letošnjih radova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.