U ponedeljak o Ulemekovoj kući

Izvor: B92, 28.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak o Ulemekovoj kući

Beograd -- Specijalni sud bi u ponedeljak mogao da zamrzne imovinu Miloradu Ulemeku, koji bi u tom slučaju ostao bez vile u beogradskom naselju Cerak.

Odluka o vili Milorada Ulemeka će biti prva odluka suda po zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Za sada se ne zna čija je još imovina na udaru ovog zakona.

Kuća Milorada Ulemeka prva je imovina kriminalaca koja je predmet Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Ovu kuću sada koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegova žena, a prema navodima tužilaštva, Ulemek ju je kupio novcem od otmice Vuka Bajruševića.

Na prvom ročištu, 23. aprila, on je tvrdio da je vilu dobio od Jovice Stanišića, bivšeg šefa DB-a, ali to nije mogao da dokaže, što je po Zakonu o oduzimanju imovine dužan.

Sud mu je ipak izašao u susret i tražio ovaj dokument od BIA.

"Sud je prekinuo ročište kako bi se proverili njihovi navodi. Dokazi su stigli i u ponedeljak će se nastaviti ročište i očekuje se da će biti doneta i odluka", kaže portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Nezvanično se saznaje da u arhivi BIA nije nađen dokument koji bi potkrepio Ulemekovu tvrdnju.

Imovina Milorada Ulemeka može biti samo privremeno oduzeta jer predmet "Zemunski klan”, u kome je i slučaj otimice Bajruševića, još nije pravosnažno okončan.

Pred Specijalnijm sudom ovo je za sada jedini postupak koji je pokrenut.

U Specijalnom tužilaštvu B92 nije mogao da dobije informaciju koje se još finansijske istrage vode i da li su na udaru, recimo, supruga i sin bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, Mira i Marko.

I ministarka pravde Snežana Malović ponavlja da su finansijske istrage tajna i da detalji ne smeju da se saopštavaju.

"Sama procedura ispitivanja je tajna. Kada sud donese odluku i ona će biti javna. Kako smo mogli da pročitamo u medijima, tužilac je rekao da neće neće biti nedodirljivih. Svaki postupak koji se procesuira pred Specijalnim tužilaštvom podložan je i ovom zakonu”, navodi ona.

Zna se da je sud i prema ranijem zakonu zamrzavao imovinu okrivljenih.

Tako neki od okrivljenih u takozvanoj "stečajnoj mafiji” već ne mogu da raspolažu svojom imovinom, podeća portparolka Specijalnog suda.

"To je sve po starom zakonu, tako da je stavljena zabrana Slobodanu Raduloviću na tekuće račune, dva stana i kuću, akcije. Zatim, Goranu Kljajeviću na tekuće račune i još neku imovinu. Ali to je sve po starom zakonu", podseća Kovačevićeva.

Koliko zakon o oduzimanju imovine kriminalcima može da koristi državi pokazuje primer italijanske regije Palermo.

Samo u toj regiji, gde živi oko milion stanovnika, za oko godinu dana, u državnu kasu se slilo dve i po miljarde evra od imovine zaplenjene od kriminalaca, i to pre svega od građevinske mafije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.