Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U opštini Kuršumlija česti oružani incidenti"

Kuršumlija -- Posle oružanog incidenta u kuršumlijskom selu Šušnjak na administrativnoj granici uže Srbije i Kosova, kada su naoružani Albanci koji su sekli šumu napali pripadnike Vojske Srbije i Crne Gore, direktor preduzeća "Srbijašume" iz Kuršumlije Darko Đurković saopštio je da je ilegalnom sečom šume načinjena ogromna šteta i da to nije jedini oružani incident na tom području, javlja dopisnik B92 Ljiljana Danilović. Prema njegovim rečima, Albanci su nelegalnom sečom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šume pričinili štetu od preko 200 miliona dinara. Istovremeno, on kaže da posledji incident nije usamljen i da se sličan incident nedavno dogodio u selu Tačevac. "Kada su naši ljudi s pripadnicima VSCG i policije u selu Tačevac naišli na Albance koji su sekli šumu, ovi su odmah otvorili vatru iz automatskog naoružanja", rekao je Đurković.

Na administrativnoj granici uže Srbije i Kosova na teritoriji kuršumlijske opštine u proteklih nekoliko godina, kako je rekao policijski major Rodoljub Dosović, dogodio se velik broj oružanih incidenata u kojima je bilo i zrtava. "Prema našoj evidenciji, dogodio se 61 oružan napad albanskih terorista. Poginula su tri policajca i tri civila, a pet policajaca je teško povređeno", kaže Dosović.

Predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Kuršumlija Miodrag Drobnjak kaže da će rukovodstvo lokalne samouprave uputiti zahtev Vladi Srbije za nadoknadu štete zbog nelegalne seče šume, ali će zahtevati i bolje obezbeđenje administrativne granice između Kuršumlije i Podujeva.

U strahu od eskalacije nasilja, jedan broj žitelja kuršumlijskih sela na administrativnoj granici napustio je svoje domove, pa su četiri sela ostala pusta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.