U Resniku povređeno 12 policajaca zbog preseljavanja Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2012, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Resniku povređeno 12 policajaca zbog preseljavanja Roma

RESNIK -

U Resniku je danas grupa meštana pokušala da spreči postavljanje kontejnera za stanovanje za Rome, a prilikom intervencije policije, koja je privela četiri osobe, lakše je povređeno 13 policajaca, kao i dva građanina.

Povređeni policajci prebačeni su na Vojno medicinsku akademiju, a dva građanina u Urgentni centar, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dežurni hirurg na VMA Uroš Zoranović rekao je da je 12 policajaca u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pušteno kući, a da će jedan ostati u narednih sat vremena na dodatnim pregledima i da su svi zadobili lakše povrede, uglavnom od udaraca kamenjem ili ciglama.

On je rekao Tanjugu da je posle pregleda doktora različitih specijalnosti utvrđeno da su policajci zadobili lake telesne povrede, s obzirom da su nosili zaštitne šlemove i kontuzije ruku i nogu, grudnog koša kao i glave.

Zoranović je rekao da očekuje i da će policajac koji je i dalje na VMA "najverovatnije biti pušten".

Portparol Hitne pomoći Nada Macura izjavila je Tanjugu da dvojica meštana Resnika koji su prebačeni u Urgentni centar imaju povrede glave a jedan i prelom leve podlaktice.

Ona je rekla da jedan 31-godišnji muškarac ima "tupe povrede glave" dok je drugi muškarac, koji ima 25 godina, uz povrede glave zadobio i prelom leve podlaktice.

Policija je danas u Resniku privela 12 osoba, koje su ometale postavljanje kontejnera za stanovanje u Resniku, u koje treba da se usele romske porodice iz nehigijenskog naselja kod Belvila.

Glavni policijski inspektor beogradske policije Luka Dejović izjavio je večeras da je u neredima u Resniku lakše povređeno 13 policajaca i dva građanina, a da je privedeno 20 osumnjičenih za nerede.

Dejović je televiziji B92 rekao da će protiv 18 privedenih biti podnete krivične prijave i biće im određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, a protiv dve uhapšene osobe biće podnete prekršajne prijave.

Inspektor je naveo da je u Resniku posle današnjih incidenata mirno i da nema okupljanja građana niti navijačkih grupa.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas osudio je večeras "rasno motivisane nerede" u Resniku i istakao da zakon mora da važi za sve i da moraju biti kažnjeni napadači na policajce.

"Kada neko odluči da napadne drugog čoveka i nanese mu povrede kamenicom ili flašom, on je tim činom prestao da bude građanin koga štiti zakon i postao je huligan. Zato svi oni koji su danas napali policajce moraju biti kažnjeni", rekao je Đilas, a saopštio bilten gradske uprave Beograda Beoinfo.

Đilas je istakao da će se onaj ko danas napada policajca samo zato što radi svoj posao sutra na isti način obračunavati sa medicinskom sestrom ili učiteljicom svog deteta ako nije zadovoljan načinom na koji one rade svoj posao, a to je nedopustivo.

Sindikat srpske policije večeras je, povodom incidenata u Resniku apelovao na građane, lokalnu vlast i političare da sednu za sto i reše sve probleme na miran i civilizovan način, umesto da napadaju policiju koja postupa po naređenju.

Taj sindikat je u saopštenju najoštrije osudio napad na pripadnike Policijske brigade Beograd koja je angažovana u Resniku na obezbeđenju postavljanja kontejnera za raseljavanja Roma sa Novog Beograda.

Dodaje se da su policijski službenici, do napada pokazali su visok stepen profesionalizma i tolerancije i nisu upotrebljavali fizičku snagu ili sredstva prinude.

Posle napada i povređivanja policijskih službenika, prema napadačima su preduzeta zakonska ovlašćenja u cilju zaštite lične bezbednosti policijskih službenika i održanja stabilnog Javnog reda i mira, navedeno je u saopštenju sindikata.

Policija je danas blokirala izlaz iz Resnika kako bi sprečila meštane da blokiraju obilaznicu koja vodi do starog rasadnika, gde je u toku postavljanje kontejnera za stanovanje.

Policija je juče rasterala meštane koji su protestvovali protiv izgradnje romskog naselja, ali je zbog blokade puteva postavljeno samo osam od 80 planiranih stambenih kontejnera, javio je B92.

Inače, danas, 8. aprila, obeležava se Svetski dan Roma, s ciljem da se ukaže na probleme Roma i da se podstaknu vlasti država u kojima žive da rade na unapređenju njihovog položaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.