U Ibarskim rudnicima gori 40.000 tona uglja

Izvor: RTS, 24.Jul.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ibarskim rudnicima gori 40.000 tona uglja

U Ibarskim rudnicima, na deponiji uglja, gori 40.000 tona te rude, vrednosti veće od 200 miliona dinara, saopštio je Sindikat rudara Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", u čijem su sastavu ti rudnici.
"Ugalj gori zbog potpunog prestanka isporuke Termoelektrani "Morava" kod Svilajnca, koja je u kapitalnom remontu, i zbog otežane otpreme prema TE "Nikola Tesala" u Obrenovcu, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedostatka vagona", rekao je Tanjugu predsednik Sindikata JP PEU Goran Nikolić.
"Samo prošle godine u Srbiju uvezeno je uglja u vrednosti preko 100 miliona evra, čime se mogla otvoriti najmanje tri nova savremena rudnika uglja", dodao je Nikolić.
Ibarski rudnici se više od 90 godina bave proizvodnjom uglja iz dve jame "Jarando" i "Tadenje" i sa površinskog kopa "Progorelica".
Rezerve uglja se procenjuju na još oko deset godina, a rudnicu naveliko traže strateškog partnera za otvaranje novog rudnika u zapadnomoravskom basenu, gde se rezerve procenjuju na oko 100 miliona tona, objašnjava Nikolić.
Dodao je da je u Ibarskim rudnicima zaposleno oko 500 radnika i jedini je veći privredni subjekat od Kragujevca do Kosovske Mitrovice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.