Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Šarićeve grupe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv "Šarićeve grupe"

BEOGRAD, MOSTAR - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 pripadnika njegove kriminalne grupe, zbog sumnje da su tokom 2009. godine krijumčarili veliku količinu kokaina, izjavio je danas tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prikupljeni dokazi pokazuju da postoji osnovana sumnja da su Darko Šarić iz Beograda, Goran Soković iz Pljevalja i Željko Vujanović iz Kragujevca organizovali ovu kriminalnu grupu radi prometa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opojne droge kokain, kazao je Radisavljević na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu.

On je napomenuo da se ovoj trojici na teret stavljaju najteži oblici krivičnih dela - udruživanje radi vršenja krivičnih dela za koje im preti od 10 do 30, odnosno 40 godina zatvora, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena minimalna kazna od 10 godina zatvora.

foto: Beta

Radisavljević je rekao da tužilaštvo traži da se protiv članova te organizovane kriminalne grupe vode dva odvojena postupka - za nedozvoljenu trgovinu narkoticima i za pranje novca.

Tužilaštvo je predložilo da se osmorici okrivljenima koji su u bekstvu, sudi u odsustvu, jer nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

U toku je istraga protiv 12 osoba osumnjičenih za pranje novca, od kojih je sedam u pritvoru, kazao je Radisavljević i dodao da se nastavlja finansijska istraga protiv pripadnika ove grupe.

Tadić:Obračun s mafijom, bez ustupaka

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je Srbija objavila rat mafiji i da ni po koju cenu neće odustati od obračuna sa tim zlom.

"Tu nema nikakvih političkih ustupaka, i ta stvar će biti dovedena do kraja", kazao je Tadić novinarima u Mostaru.

On je precizirao da nije reč o srpskoj, već o regionalnoj mafiji.

"Nemamo nikakve iluzije da mafija pokušava da se umeša u političke procese, da investira u ekonomiju i privredu i preuzme kontrolu društvenih kretanja, kao i u svim zemljama sveta, ali mi smo apsolutno odlučni da se izborimo sa takvim pošastima koje ugrožavaju život naših građana", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je, povodom podizanja optužnice protiv Šarićevog narkokartela, rekao da je pre nekoliko dana održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je u svim izveštajima potvrđeno da je u pitanju regionalno organizovana mafija, koja iz Latinske Amerike švercuje kokain.

Postoje, prema izveštajima, i druge grupe koje švercuju heroin iz Avganistana i Pakistana, koji se kasnije transportuje prema zemljama EU.

On je dodao da Srbija ima dobru saradnju sa Hrvatskom po tom pitanju i da očekuje poboljšanje saradnje i sa ostalim državama na zapadnom Balkanu.

Srbija će kao zemlja koja poštuje pravni poredak braniti vlast i sopstvene građane, ali istovremeno brani i građane Evropske unije od mafijaških grupa, rekao je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, Srbija kao zemlja postala je "izvoznik bezbednosti" i saradnja sa policijama i bezbednosnim službama obaveza je za sve u regionu.

Homen: Neće biti zaštićenih u istrazi narko kartela

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je večeras da u istrazi protiv članova organizovanih kriminalnih grupa neće biti zaštićenih i da je realno očekivati da i neki državni službenici i funkcioneri stranaka budu predmet istrage.

"Nije realno očekivati da imate političare koji su prenosili drogu. Ali je vrlo realno očekivati da određeni nosioci državnih funkcija ili predstavnici određenih stranaka budu predmet finansijske istrage. Ovde već pričamo o klasičnom delu korupcije, odnosno pranju novca", rekao je Homen u izjavi za Televiziju B92.

Homen je dodao da postoji politička odluka da se nastavi odlučna borba protiv organizovanog kriminala i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji spremnost i kod nekih opozicionih stranaka da se u to uključe.

Govoreći o saznanjima da su najviši državni funkcioneri Srbije ugroženi zbog toga što je država odlučna da se bori protiv organizovanog kriminala, Homen je rekao da su prva takva saznanja stigla nakon usvajanja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine a da se o tome tek sada govori jer je "situacija ozbiljna i nikada ozbiljnija".

Homen je negirao da se radi o političkom marketingu i podsetio na negativna iskustva koja je Srbija imala sa ubistvom premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

On je, međutim, najavio da će država nastaviti da oduzima nelegalno stečenu imovinu poput stanova, lokala ali i zemlje i kompanija koje su u posedu kriminalaca.

Državni sekretar je ocenio da je podizanje optužnice protiv članova Šarićeve kriminalne grupe dobar povod da se unapredi saradnja policija i tužilaštava Srbije i Crne Gore i pohvalio način na koji je slična saradnja ostvarena sa Hrvatskom u slučaju istrage ubistva Iva Pukanića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv "Šarićeve grupe"

Izvor: Blic, 13.Apr.2010

Beograd - Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića (40) i još 19 osoba osumnjičenih za krijumčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike, oktobra prošle godine, i za švercovanje 235 kilograma kokaina januara 2009. godine kroz Italiju. Zaplenjena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.