Tužilaštvo odustalo od optužnice protiv Trifunovića

Izvor: Blic, 17.Mar.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo odustalo od optužnice protiv Trifunovića

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je danas od optužnice protiv generala Vlade Trifunovića i još četvorice oficira Jugoslovenske narodne armije, koje je vojnotužilaštvo teretilo za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje. Vlado Trifunović

Vojno tužilaštvo je 30. januara 1992. optužilo bivšeg komandanta Varaždinskog korpusa JNA Trifunovića i oficire Sretena Raduškija, Berislava Popova, Vladimira Davidovića i Miloša Lukića za podrivanje vojne i odbrambene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moći zemlje jer su 1991. kasarnu u Varaždinu u kojoj je bila veća količina naoružanja predali

hrvatskim paravojnim formacijama.

Hrvatske snage su zauzvrat pustile više od 280 vojnika i oficira JNA iz varaždinske kasarne da odu u Srbiju.

Portparol Višeg tužilaštva Tomo Zorić rekao je danas agenciji Beta da je tužilaštvo odustalo od optužnice protiv Trifunovića i drugih oficira JNA zbog toga što su oni "postupali u krajnoj nuždi".

"Stav je tužilaštva da u radnjama okrivljenih nema elemenata krivičnog dela podrivanja vojne i dobrambene moći s obzirom da su u konkretnoj situaciji postupali u krajnjoj nuždi", rekao je Zorić.

Vrhovni sud Srbije je u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, bivši komandant Varaždinskog korpusa, osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je hrvatskim paravojnim formacijama predao kasarnu sa većom količinom naoružanja 1991. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.