Tužilac: Provera blokade kartica

Izvor: B92, 16.Dec.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Provera blokade kartica

Beograd -- Rajfajzen, Unikredit i Hipo-Alpe Adria banka potvrdile da su preventivno blokirale, a Komercijalna, Inteza i Sosijete ženeral nadziru jedan broja visa kartica.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal proverava moguću prevaru.

Građani kojima su blokirane kartice o tome su obavešteni putem SMS poruka. Oni koji su pozvali kol-centre pojedinih banaka mogli su da čuju snimljenu poruku da im je kartica blokirana iz bezbednosnih razloga, ali zvaničnih saopštenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banaka koje su se odlučile na takav korak - nije bilo.

U međuvremenu, klijenti koji iz ovih razloga ne mogu da koriste kartice, novac mogu da podižu na šalterima banaka.

Pretpostavlja se da su bezbednosne mere preduzete zbog upada hakera u sisteme pojedinih banaka, ali ta informacija još nije zvanično potvrđena. Sumnja se da je prevara izvršena u više zemalja istočne Evrope.

Evropska centrala kompanije Viza obavestila je da su podaci iz tih kartica kompromitovani i da bi moglo da dođe do zloupotrebe.

Tačan broj privremeno blokiranih kartica nije poznat, ali se pretpostavlja da se radi o hiljadama.

Saopštenjem u kome su potvrdile blokadu kartica oglasile su se Rajfajzen, Hipo Alpe Adria banka kao i Unikredit.

Direktor marketinga Komercijalne banke Goran Milićević izjavio je za B92 da je 1.800 kartica te banke pod posebnim monitoringom, ali da nisu blokirane.

Na udaru hakerskog upada u sistem, našle su se i banke u regionu - u Rumuniji u CEC banci koja je u državnom vlasništvu, u toku je proces reizdavanja čak 17 hiljada visa kartica, koje mogu biti zloupotrebljene kao posledica incidenta.

Hypo Alpe Adria banka, Rajfajzen i Unikredit zvanično potvrdile da su blokirale visa kartice jednom broju svojih klijenata. Komercijalna vrši nadzor nad 1800 viza kartica, a na oprezu su i Sosijete ženeral i Inteza banka. Nezvanično se navodi da je to učinila i Vojvođanska banka.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković ponovio je da do 16h to telo nije primilo prijavu ni za jedan slučaj, ali da se sve prijave proveravaju.

"Do popodneva se Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal nijedna banka, pumpa, niti firma tj. pravno lice koje poseduje pumpe u svom vlasništvu nije prijavila izvršenje krivičnog dela koje bi obuhvatilo zloupotrebu platnih kartica. Međutim, imajući u vidu navode medija, mi smo od juče uveče u određenom proveravanju činjenica koje su nam na raspolaganju preko Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a, te stoga u toku dana očekujemo i prve rezultate tih provera", kazao je Stamenković.

Stamenković kaže i da se ni tužilaštvu ni policiji do sada nije javio ni jedan građanin koji je prijavio oštećenje.

Na pitanje da li će Tužilaštvo odmah preduzeti neke posebne mere, on kaže da ono može da preduzme samo one mere koje su im zakonom date - otkrivanje počinilaca i njihovo krivično gonjenje.

"U vezi s tim, mi možemo da upozorimo deo građanstva da budu pažljivi prilikom korišćenja platnih kartica u Srbiji, na one najosnovnije načine. A to je da PIN kodove ne drže pri sebi, da budu pažljivi prilikom ubacivanja kartica u platne automate ili slične uređaje. S druge strane, nemamo u ovom momentu neku posebnu vrstu upozorenja, ali to i nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti bankarskog sektora, to jest banaka koje su izdale kartice", zaključio je Stamenković.

On je potvrdio da je 14. decembra u Rumuniji došlo do velikog hakerskog upada u bankarski sistem gde je na udaru bilo 17.000 platnih kartica.

Prema saznanjima lista "Danas", kartice su blokirane svima koji su ih poslednjih nedelju dana koristili na pumpama jednog poznatog lanca gde je, sumnja se, pronađena oprema za skidanje identifikacionih podataka klijenata.

Prema nekim nezvaničnim saznanjima, već sledeće sedmice moglo bi da počne izdavanje novih kartica, a u međuvremenu, klijenti kojima su blokirane kartice novac će moći da podižu na šalterima banaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.