Troje ubijeno pa spaljeno

Izvor: Politika, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje ubijeno pa spaljeno

Posle teškog zločina u beogradskom naselju Bele vode spaljena tela Zorana (49), Gordane (42) i Zorice (23) Sitarice. – Ubijena i tri njihova psa

Tročlana porodica Sitarica, otac Zoran (49), majka Gordana (42) i kćerka Zorica (23), juče oko 11 časova, pronađena je mrtva u kući u kojoj je živela, u Ulici vodovodska drugi deo broj 50a, u beogradskom naselju Bele vode. Njihova tela su posle zločina spaljena. Prema nezvaničnim informacijama, na telu Zorana Sitarice primećene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su povrede iz vatrenog oružja, dok su supruga i ćerka na telu imale modrice i ogrebotine. Tačni uzroci smrti biće poznati posle obdukcije.

Policija je juče tokom popodneva tragala i za automobilom nastradale porodice marke "opel astra" metalikzelene boje, beogradskih tablica, koji je, kako saznajemo, nestao sa mesta gde je uobičajeno parkiran. Sumnja se da je automobil odvezla naoružana osoba, za koju se pretpostavlja da je umešana u smrt tročlane porodice.

Kuća ubijene porodice i sve stvari u njoj bile su ispreturane. Tragovi krvi na podu i na zidovima svedočili su da se tu odigrala drama. Dim koji se širio kroz ulazna vrata doma ove porodice primetile su komšije koje su obavestile policiju i vatrogasce, a neki, hrabriji, pokušali su da uđu u kuću. Na mesto događaja juče je izašao i Milorad Veljović, direktor policije.

Prvi komšija porodice Sitarica, koji je bio u garaži kada je primetio dim, ostavio je radove i pohitao da pomogne komšijama.

– Samo što sam ispratio suprugu i kćerku na pijacu, primetio sam dim koji izlazi kroz ulazna vrata. Čuo sam da komšije viču: "Požar!", a neki su pre mog dolaska uspeli da isključe struju. Otrčao sam i, ne znajući da li je neko u kući, otvorio vrata koja nisu bila zaključana. Dočekao me je gust dim i užasan smrad. Napravio sam dva koraka i u hodniku sam video dva polunaga ugljenisana tela koja su ležala. Dalje nisam mogao jer sam se nagutao dima. Scena je bila strašna – rekao je komšija koji nije želeo da se predstavi.

Policija i dva vatrogasna vozila su, kako je on kazao, stigli veoma brzo. Kako saznajemo, ovi ljudi bili su saradnici Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama "Orka".

– Zatečen sam vešću o ovoj tragediji. Supružnici Sitarica bili su saradnici "Orke" i u velikoj meri svoj život su posvetili brizi o životinjama. U kući su imali svojevrstan azil za kućne ljubimce. Tri psa ubijena su zajedno sa njima, a pretpostavlja se da su se neki ugušili od dima. Njihova ćerka Zorica živi u Švajcarskoj i privremeno je boravila ovde – rekao je za "Politiku" Elvir Burazerović, predsednik "Orke".

Komšije kažu da se psi ubijene porodice tokom jučerašnjeg jutra nisu oglašavali.

– Prosto sam zapanjen brzinom kojom su stigli vatrogasci. Čudi me samo kako nisam čuo pse da laju. Porodica Sitarica je veliki ljubitelj životinja i na prvom spratu i iza kuće drže mnogobrojne pse. Svakodnevno ih čujemo, životinje su nemirne. Međutim, sinoć i jutros, sve do sada ni glasa od njih – dodao je naš sagovornik.

Prema prvim informacijama, vatrogasci su ušli u kuću i navodno zatekli mali plamen koji su ubrzo lokalizovali i otvorili vrata od terase da dim izađe. U hodniku su, kako nezvanično saznajemo, zatekli poluugljenisana tela majke i kćerke.

– Bio sam u dvorištu i kroz otvorena vrata u dnevnoj sobi video sam Zorana da leži na stomaku u šortsu i majici na bretele. Nisam zapazio krv, ali sam čuo od vatrogasaca da sve troje imaju povrede po telu. Oni kažu da Zoran ima najmanje tragova paljevine na sebi – istakao je jedan od komšija koji je želeo da ostane anoniman.

Više nezvaničnih verzija porodične drame juče se moglo čuti u Vodovodskoj ulici. Komšinica porodice Sitarica rekla je policiji da je prethodne noći između 11 i 11.30 časova u blizini čula tri pucnja. Međutim, to je negirao prvi komšija.

– Nemoguće, ja nisam čuo nikakvu pucnjavu. Gledao sam utakmicu i logično je da bih čuo tako nešto jer sam najbliži – prokomentarisao je prvi komšija.

Žitelji ove ulice bili su uznemireni i zapanjeni. Kažu da je naselje mirno i da nikada nisu imali ozbiljnijih problema, a kamoli ovakvu porodičnu tragediju.

– Ovde se gradi, ponekad se desi neka sitna krađa. Nestane lopata ili motor od mešalice i to je sve. Ovaj događaj je presedan. Izgleda da je danas jeftin ljudski život – komentarisale su komšije.

Za nastradalu porodicu imaju samo reči hvale.

– Oni su se doselili 2001. godine, fini ljudi. Imali smo korektan odnos sa njima, ali ni sa kim od komšija nisu bili u bliskim odnosima. Koliko znamo, imućniji su i ranije su imali parfimeriju. Vole životinje i brinu se o njima. Nismo primetili da imaju porodičnih problema ili da ih neko uznemirava – rekli su žitelji iz Vodovodske ulice drugi deo.

Zoran ima brata koji živi u Sremčici i koji je stigao na mesto tragičnog događaja pre 14 časova, a Gordana takođe ima brata.

I pored svega, tiho je juče bilo u ovom delu Vodovodske ulice. I psi koji su preživeli, juče su zanemeli. Samo su poneki, tokom uviđaja, povremeno lajali, kao da znaju da su izgubili ne samo vlasnike nego i najbolje prijatelje.

Daliborka Mučibabić

[objavljeno: 16.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.