Trgovina ljudima sa ulica se preselila na internet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina ljudima sa ulica se preselila na internet

U Srbiji je prošle godine identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, a to su samo slučajevi koji su zabeleženi, izjavila je Ana Krstajić, globalna predstavnica fondacije Unitas.

Od ukupnog broja identifikovanih žrtava u Srbiji u 2018. godini, gotovo polovina su bile žrtve seksualne eksploatacije, a strahuje se da su ove brojke mnogo veće, jer se o tome ćuti, rekla je Krstajićeva za današnji "Blic".

Istakla je da su na globalnom nivou ove cifre još alarmantnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a dešava se da su žrtve predmet trgovine iznova i iznova.

"Seksualna eksploatacija donosi najveći profit i zato je najzastupljeniji oblik trgovine ljudima kako u Srbiji tako i u svetu", objašnjava Krstajićeva.

Ona navodi daje u SAD u prošloj godini identifikovano skoro 11.000 žrtava, od kojih 70 odsto u segmentu seksualnog iskorišćavanja.

Na drugom mestu je, kako navodi, radna eksploatacija, čija je učestalost u poslednje vreme u porastu zbog migrantske krize.

Prema njenim rečima, Unitas se u Srbiji pre svega bavi prevencijom trafikinga putem edukacije dece, omladine, odraslih kroz različite programe i aktivnosti.

ističe da su te aktivnosti sada usmerene pre svega na to da se ukaže koje opasnosti prete sa interneta, i da se u tom cilj za decu priprema i informativni strip "Na mreži, a ne u mreži".

Fondacija je, kako navodi, do sada edukovala vise od 300.000 ljudi, među njima i 75.000 dece i studenata.

"Važno je da shvatimo da smo svi potencijalne mete, iako često mislimo da se nama nikada to ne može desiti", poručila je Ana Krstajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

INTERVJU Ana Krstajić, Fondacija Unitas: Sa ulica TRGOVINA LJUDIMA SE PRESELILA NA INTERNET

Izvor: Blic, 23.Dec.2019, 07:33

Tokom prošle godine 76 osoba bile su žrtve trgovinom ljudima u našoj zemlji, a gotovo polovina bile su žrtve seksualne eksploatacije. O tome, kao i o značaju prevencije i koliko je važno prijavili svaki vid trafikinga za "Blic" govori globalna predstavnica Fondacije UNITAS Ana Krstajić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.