Treću put odloženo suđenje Radetu Terziću

Izvor: Politika, Tanjug, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treću put odloženo suđenje Radetu Terziću

Ovo je politički proces i mislim da tužilaštvo nema nikakve šanse, tvrdi Terzićev branilac

Smederevo – U Osnovnom sudu u Smederevu juče je po treći put odloženo suđenje bivšem beogradskom okružnom tužiocu Radetu Terziću zbog odsustva ključnih svedoka koji su pozvani, a idući glavni pretres sudija Slobodan Ignjatović zakazao je za 16. april. Zbog navodnih problema sa dostavom poziva, u sud nije došla svedok Biljana Radovanović, tadašnji tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Četvrtog opštinskog tužilaštva u Beogradu, ni njen zamenik Dušan Simić, dok se drugi zamenik Mioljub Vitorović, sada zamenik tužioca za ratne zločine, uredno odazvao pozivu suda.

Jedan od Terzićevih branilaca, advokat Sead Spahović, zatražio je da se glavni pretres ne održi jer u sudskim spisima nedostaju dva važna dokaza. Reč je o zahtevu specijalnog tužioca da UBPOK (Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala) sasluša Terzića u svojstvu osumnjičenog kako bi se ispitalo da li je na njega vršen politički pritisak i koji političar je to činio, s obzirom na činjenicu da je Terzić, kao bivši okružni tužilac u Beogradu delovao u određenom političkom kontekstu. Drugi Spahovićev zahtev bio je pribavljanje izveštaja Specijalnog tužilaštva o tome da li je u pretkrivičnom postupku tražena primena posebnih mera prisluškivanja telefona i optičkog snimanja i ako jeste, da se pribavi eventualna naredba istražnog sudije sa obrazloženjem.

– Smatram da je ovo politički proces i mislim da tužilaštvo nema nikakve šanse jer je to zapravo bio trenutak kada se taj slučaj tretirao kao pozadina za ubistvo premijera Zorana Đinđića – izjavio je advokat Sead Spahović.

Da podsetimo, Rade Terzić tereti se „da je zloupotrebom službenog položaja uticao na to da iz pritvora budu puštene vođe „zemunskog klana” Dušan Spasojević i Mile Luković, osumnjičeni za otmicu Miroslava Miškovića, tako što je naložio četvrtom opštinskom tužiocu Biljani Radovanović i njenim zamenicima Dušanu Simiću i Mioljubu Vitoroviću da u postupku protiv „zemunaca” istražnom sudiji sugerišu njihovo puštanje iz pritvora. Optužnica ga tereti i da je uticao na odustajanje od krivičnog gonjenja Milorada Ulemeka Legije zbog incidenta u klubu „Stupica” kada je pretukao policajca na službenoj dužnosti, koji je došao zbog prijavljene pucnjave. Terzića optužnica tereti da je praktično „svoju tužilačku funkciju direktno stavio u funkciju omogućavanja zločinačkog delovanja ’zemunskog klana’”.

Terzić je uhapšen u julu 2007. godine pod sumnjom da je povezan sa mafijom i „zemunskim klanom”. U pritvoru je proveo pola godine, od 20. jula do 6. septembra 2007. godine. Beogradski okružni tužilac bio je od februara 2001. do 25. marta 2003. godine, kada je podneo ostavku i prešao u advokaturu.

O. Milošević

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.