Torte se ne uništavaju na deponiji

Izvor: Studio B, 05.Jan.2015, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torte se ne uništavaju na deponiji

Načelnik Šumadijskog okruga Damjan Srejić izjavio je da je veterinarski insprektor napravio grešku kada je naložio kragujevačkoj firmi da torte, zbog kvara rashladnih uređaja, uništi na deponiji u Jovanovcu kod Kragujevca, jer to nije adekvatno mesto.

Srejić je u izjavi Tanjugu rekao da torte nisu komunalni otpad i da deponija u Jovanovcu nije mesto za uništavanje namirnica animalnog porekla, pogotovo ne u komercijalnom pakovanju, u kakvom se prodaju.

"Veterinarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << insprektor koji je vodio ovu procediru, po meni, a to će pokazati i istraga, je napravio grešku. Ove torte su trebale da budu uništene u kafilerijama, odnosno posebnim postrojenjima koja se bave unistavanjem namirnica animalnog porekla", rekao je Srejić.

Prema njegovim rečima, adekvatnije mesto je "Proteinka" Sombor koja ima posebna postrojenja za uništavanje takvih proizvoda.

Naglašavajući da torta sadrži vrlo malo mleka, Srejić je rekao da po Zakonu o bezbednosti hrane spada u proizvode animalnog porekla, te da je obaveza veterinarskog inspektora u vođenju čitavog postupka i da prisustvuje njihovom uništavanju.

Srejić je naveo i da po Zakonu o bezbednosti hrane, proizvod koji se upućuje na uništavanje, uništava se u prerađenom stanju, a ne u komercijalnom pakovanju.

To znači, dodao je on, da su torte koje su upućene na deponiju morale da budu posebno obeležene bojom, farbom ili kiselinom uz obaveznu naznaku da nisu za ljudsku ishranu, a takvu meru veterinarski inspektor nije naložio.

ČELEBIĆANIN: PRODAJA TORTI SA DEPONIJE KRIVIČNO DELO

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin rekla je da je prodaja 18.000 torti sa deponije u Jovanovcu u Kragujevcu krivično delo ugrožavanja javnog zdravlja poručivši da svako ko kupuje ovakvu robu na ulici treba da bude svestan rizika.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekla da te torte nisu imale deklaraciju, pa svako ko ih je kupio na ulici snosi odgovornost, istakavši da je u ovom slučaju načinjen propust više osoba, a prvenstveno obezbeđenja koje je bilo zaduženo za kontrolu i obezbeđenje uništenja proizvoda na gradskoj deponiji u Kragujevcu.

Ističe da veterinarska inspekcija nije morala da prisustvuje uništenju tortu, podsetivši da je proizvođač torti primetio da one nisu skladištene u hladnjači na priopisanoj temperaturi te da je zato kontaktirao veterinarsku inspekciju u tom gradu.

"Ovaj subjekat u poslovanju sa hranom je primetio u skladu sa svojom procedurom i dobrom higijenskom praksom da mu temperatura u komori nije odgovrajuća. Tada je obavestio veterinarsku inspekciju i postupao u skladu sa prodcedurom kako se inače radi sa neusagalšenim proizvodom", rekla je Čelebićanin i dodala da je veterinarski inspektor u Kragujevcu došao na lice mesta, sačinio zapisnik, zabranio promet ove hrane i naložio da se ona uništi.

"Dobili smo potvrdu da je ta hrana dovezena na gardsku deponiju", kazala je Čelebićanin i podsetila na trovanje trihinelom prošle godine nakon prodaje mesa bez deklaracije na ulicama.

Policija, tužilaštvo i Gradska uprava Kragujevca nisu odmah bili obavešteni o krađi 18.000 torti sa deponije u Jovanovcu koja se dogodila 24. decembra, već je o tome gradonačelnik Radomir Nikolić slučajno saznao 2. januara, rečeno je juče na zajedničkoj konferenciji prvog čoveka Kragujevca i načelnika Policijske uprave Gorana Živkovića.

Prema dokumentaciji Čistoće, torte uništene na deponiji, a po snimcima koje su zabeležile videokamere tog javnog komunalnog preduzeća, odvežene su sa deponije to kamionima Čistoće.

Oko 18.000 torti renomiranog kragujevačkog proizvođača, koji taj slatkiš izvozi isključivu u Zapadnu Evropu, 24. decembra oko 14 časova dovežene su na deponiju u Jovanovcu, a sat vremena kasnije prema snimcima video kamera, one su odvežene sa deponije.

Zbog odvoženja torti sa deponije gde je trebalo da budu uništene, 10 radnika je suspendovano, a osam dobilo upozorenje pred otkaz.

Slučaj je dospeo u javnost tako što je gradonačelnik o tome slučajno saznao 2. januara, nakon čega je obavestio policiju koja sprovodi opsežnu istragu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.