Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristi iz ANA opasnost za region

Teroristička Albanska nacionalna armija (ANA) glavni je faktor destabilizacije u regionu. ANA je intenzivirala stepen mobilnosti i pojačano se naoružava, a primetno je sve ofanzivnije regrutovanje novih članova i medijski nastup, rekao je juče direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Rade Bulatović predstavljajući izveštaj o radu ove agencije u periodu od jula 2006. godine do oktobra 2007. godine.

U izveštaju koji je pun opštih mesta i do perfekcije "očišćen" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od konkretnih informacija, Bulatović je kao kritičan za stanje bezbednosne situacije posebno naveo period uoči i nakon 10. decembra i rešavanja statusa Kosova, kada se, kaže, mogu se očekivati protesti i nemiri, uključujući i mogućnost oružanog sukoba između Srba i Albanaca. On je naveo da su prikupljenja i nova saznanja o povezanošću ANA sa ekstremističkim strukturama u centralnoj Srbiji i Makedoniji.

U prilog tim tvrdnjama ide jučerašnje ubistvo Džavida Morine, jednog od komandanata ANA. On je ubijen u razmeni vatre kod makedonskog sela Odri, u graničnom delu prema Kosovu. Morina, poznat kao "komandant Drenica", bio je među grupom zatvorenika koji su 18. avgusta pobegli iz zatvora u Dubravi, kod Istoka na Kosovu, gde je izdržavao 12 godina kazne zatvora zbog terorističkih napada u Makedoniji.

Istovremeno, makedonska policija ispituje ispituje video snimke sa područja Kumanova koje je emitovala Hrvatska televizija na kojima se vide naoružani albanski gerilci u uniformama i sa maskama na licu. Policija još nema objašnjenja ko su ljudi koji su se na snimku HTV predstavili kao gerilci koji se organizuju kao zaštitna snaga i kao protivteža navodnim naoružanim grupama Srba na tom području. U reportaži HTV vidi se da su albanski gerilci dobro naoružani. Oni na snimku tvrde da nemaju veze sa napadom na makedonsku pograničnu patrolu prošle nedelje, kada je jedan policajac ubijen a dvojica ranjena. Naveli su da se okupljaju zbog zaštite, jer imaju pouzdane informacije o navodnom naoružavanju pripadnika takozvane garde Cara lazara na tom kumanovskom području.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.