Tajna Legijinog pištolja: 20 čuvara prošlo poligraf

Izvor: Politika, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna Legijinog pištolja: 20 čuvara prošlo poligraf

To praktično znači da niko od zatvorskih čuvara nije svesno pomogao Ulemeku da unese pištolj u ćeliju, kaže naš sagovornik iz MUP-a

U okviru policijske istrage o tome kako je plastični pištolj dospeo u ćeliju Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo srpskog premijera dr Zorana Đinđića, oko 20 zatvorskih stražara testirano je na poligrafu, saznaje „Politika” u MUP-u Srbije. Nijedan od njih, prema našim saznanjima, nije reagovao na pitanje o pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prilikom unošenja pištolja u Ulemekovu ćeliju.

– Ovo praktično znači da niko od zatvorskih čuvara nije svesno pomogao Ulemeku da unese pištolj u ćeliju. Ipak, većina na poligrafu testiranih stražara nije prošla pitanja u vezi sa propustima prilikom obezbeđenja i pretresa stvari, Ulemeka i stranaka koje su mu dolazile u posetu – navodi naš sagovornik iz policije.

Policija će, u potrazi za informacijama koje bi mogle da pomognu, u nastavku ove istrage obaviti razgovore sa svima koji su dolazili u bilo kakav kontakt sa Ulemekom.

Zbog propusta u obezbeđenju, podsetimo, krajem februara suspendovano je 11 pripadnika službe obezbeđenja beogradskog Okružnog zatvora. Pored stražara koji su suspendovani zbog propusta u obezbeđenju Ulemeka, suspendovani su i oni koji su napravili propuste u obezbeđenju drugih zatvorenika. Nepravilnosti u radu stražara otkrivene su pregledom snimaka bezbednosnih kamera. Reč je uglavnom o propustima kada pre i posle posete oni pritvorenika moraju obavezno da pretresu i pregledaju paket koji primi. Tako da je pištolj kod Ulemeka mogao da „stigne” na razne načine, u stvarima koje je dobijao u paketu, u hrani"

Pištolj je u ćeliji Ulemeka nađen 5. februara ove godine prilikom vanrednog pretresa 192 pritvorske prostorije. To se dogodilo pet dana pre nego što mu je pozlilo. U medijima se spekulisalo o scenariju mogućeg bekstva najpoznatijeg osuđenika, po kojem je to trebalo da se dogodi prilikom njegovog transporta na Vojnomedicinsku akademiju. Nadležni su, međutim, odbacili svaku mogućnost povezanosti dva događaja – nalaska pištolja i zdravstvenih tegoba Ulemeka.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 14/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (14. 03. 2009.)

Izvor: RTS, 14.Mar.2009, 01:37

Tajna Legijinog pištolja: 20 čuvara prošlo poligraf, Udar na vrh mafije, Radikali hoće da poliju Nikolića žutom bojom, Masakrirali ga žena, ljubavnica i njen brat!, naslovi su iz dnevne štampe..Tajna Legijinog pištolja: 20 čuvara prošlo poligraf ..U okviru policijske istrage o tome kako je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.