Svi pritvoreni u akciji Bazar pod istragom

Izvor: Studio B, 02.Jun.2012, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi pritvoreni u akciji "Bazar" pod istragom

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao da je sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu odredio pritvor za 22 osumnjičena koji su pre dva dana uhapšeni u akciji "Bazar".

Svi osumnjičeni, direktori preduzeća i carinski službenici, saslušani su i Tužilaštvo je protiv njih pokrenulo istragu zbog sumnje da su u periodu od 2009. godine izbegli plaćanje carinskih i poreskih obaveza za oko milijardu dinara i time oštetili državni budžet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Grupa se sumnjiči da je koristeći privredna društva registrovana u Srbiji i zemljama EU sačinjavala poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem.

Pripadnici grupe lažno su prikazivali vlasništvo nad robom, poreklom iz azijskih i evroazijskih zemalja, kao i njenu vrednost prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u promet na teritoriji Srbije, a preko Carinske ispostave Subotica - Javna skladišta, po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti robe. Robu su prodavali preduzećima koja posluju pod kontrolom kriminalne grupe, koja su je zatim transportovala i predavala stvarnim kupcima, koji su robu prethodno kupili u inostranstvu za gotov novac.

Novac stečen od nelegalnih provizija, za koji je po osnovu neobračunate i neuplaćene carine, odnosno PDV-a oštećen republički budžet, ubacivali su u legalne finansijske tokove. Osumnjičeni su to činili osnivajući nova preduzeća, kupujući za sebe luksuzna vozila i nekretnine ili su gotov novac ulagali u izgradnju novih nekretnina, iako su svesni da potiče od izvršenja krivičnih dela.

Istraga će biti sprovedena protiv osnivača i suvlasnika "Moraveksa" Žarka R. i Dejana A, direktora i zaposlenog u tom preduzeću Branislava M. i Danijela M, kao i osnivača i odgovornog lica preduzeća u Mađarskoj "JUTEX-TRADE KFT.SZEGED" i "LEGATO- COOP" iz Segedina.

Pod istragom su i direktori i vlasnici više preduzeća Zoran B, Žarko R, Đura R. , Dejan K. i Igor J, Goran R i Sinan Ć, kao i Ognjana B. Pod istragom je i osam carinika ispostave Subotica Petar R., Goranka P., Pero S., Svetlana R., Slavko N., Dragan A., Milan S. i Branislav K.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.